Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Inflatie Aruba 2011 op 6,1 procent

DINSDAG, 10 JANUARI 2012

ORANJESTAD — De consumentenprijzen zijn vorig jaar gemiddeld met 6,1 procent (inflatie) gestegen. Consumenten moesten met name voor water, stroom, diesel, tabak, transport en voedsel meer betalen. Zo was een huishouden gemiddeld 55 florin meer kwijt aan de stroomrekening en iets meer dan 40 florin gemiddeld voor water. Bij de pomp waren met name de dieselgebruikers verliezers, zij moeten bijna 30 cent meer per liter betalen over het afgelopen jaar.

Dit blijkt uit de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend heeft gemaakt. Hierin staat ook de consumentenprijsindex (cpi) van afgelopen december die met 0,06 procent daalde, vergeleken met de maand ervoor, naar 121,36. De belangrijkste prijsdalingen vonden die maand plaats in de categorieën Transport en Kleren en schoeisel.

Met de prijzen van afgelopen december is ook bekend wat de definitieve inflatie vorig jaar (december 2010 – december 2011) is geworden, namelijk 6,1 procent. De koopkracht van consumenten daalde met name vanwege de sterk gestegen prijzen (12 procent) in de categorie Huisvesting. In deze prijscategorie werden vooral watertoevoer en gerelateerde diensten fors duurder (23,9 procent) net als stroom, gas en andere brandstoffen (17,2 procent). Ook de prijzen van de categorie Alcoholische dranken en tabak stegen met gemiddeld 11, 2 procent. Dat was vooral te wijten aan tabak dat 21,5 procent duurder werd. In de categorie Transport stegen de prijzen gemiddeld met 7,9 procent afgerond en dat kwam met name omdat transportdiensten flink duurder werden (21,9 procent). Voedsel werd ook flink duurder, daarvan stegen de prijzen gemiddeld met afgerond 6,5 procent.

Toch waren er ook consumentengoederen die vorig jaar goedkoper werden. Zoals in de categorie Household operation waarin de prijzen met 2,2 procent daalden. Met name glaswerk, tafelgerei en huishoudelijke gebruiksartikelen daalden in prijs (-12,5 procent). Ook kleren en schoeisel werden goedkoper (afgerond -1,4 procent) en dan vooral schoenen (-2,8 procent).

Stroom duurder dan water
Hoewel de prijzen voor stroom en water volgens CBS vorige maand onveranderd bleven, blijkt dat een huishouden met een gemiddeld verbruik vorig jaar voor stroom 55 florin meer moest betalen en voor water iets meer dan 40 florin. Bekeken over een periode van twee jaar, blijkt de prijs voor water minder te zijn gestegen dan die voor stroom. Zo kreeg een gemiddeld huishouden in januari 2010 een waterrekening van 156,40 florin, in januari vorig jaar was dat 153,95 florin en afgelopen december moest er 195,47 florin afgerekend worden. De elektrarekening was voor een gemiddeld gebruik per huishouden van 725,5 kWh een bedrag van 299,51 florin in januari 2010. In januari 2011 moest een huishouden 308,72 florin neertellen per maand voor stroom en in december 363,27 florin. Dat betekent dat een huishouden in twee jaar tijd gemiddeld bijna 65 florin per maand meer aan elektra is gaan betalen. De brandstofclausule stond in januari 2010 nog op afgerond 26 cent per kWh. Dat is inmiddels toegenomen naar afgerond 32,5 cent voor degene die minder dan 500 kWh gebruiken per maand. Wie meer gebruikt, betaalt 38,47 cent per kWh stroom (prijs december 2011).

Dieselprijs fors omhoog
Dieselgebruikers kwamen er vorig jaar ook bekaaid van af vergeleken met benzinegebruikers. In januari was de prijs per liter diesel nog 1,79 florin, maar dat is inmiddels boven de 2 florin (2,1) uitgekomen. Twee jaar geleden betaalde de dieselgebruiker ‘slechts’ 1,6 florin (afgerond) aan de pomp, ofwel ruim 50 cent per liter minder. De prijs voor een liter benzine steeg vorig jaar ook flink met als hoogtepunt de maand mei, toen automobilisten 2,50 florin per liter moesten betalen. Daarna daalde de prijs en nu (december) is de literprijs 2,2 florin (afgerond) tegenover 2,1 florin (afgerond) in januari 2011. In januari 2010 moest de consument nog 1,9 florin (afgerond) betalen voor een liter benzine.

Share this page:
« Back
Back to Top