Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Huisarts: ‘Arubaanse gezondheidszorg denkt niet BIG, maar kleinschalig’

VRIJDAG, 19 JULI 2013

ORANJESTAD — Huisarts June Geerman-Tromp koos 37 jaar geleden bewust voor een medische opleiding in Colombia, net als haar dochter nu. Zij is één van de actievoerende yiu’s di teraAmigoe sprak met de moeder over de strijd van twee generaties medici, die pleit voor meerdere kwaliteitssystemen in de gezondheidszorg. “We willen niet dat de gezondheidszorg op Aruba achteruit gaat, maar we willen zorg op een andere manier. Waarom gaat Aruba alleen uit van BIG, terwijl er meerdere medische kwaliteitssystemen zijn?

“Mijn dochter had uitstekende cijfers op het vwo, spreekt uitstekend Nederlands en kon met hele mooie cijfers doorstromen”, begint Tromp haar relaas. “Ik heb gezegd dat de studie medicijnen in Nederland sneller gaat en dat ze daarna wel een BIG-registratie (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg, red.) zou hebben, waardoor ze op Aruba kan werken. Haar hele vwo-tijd heb ik haar voorgehouden wat haar te wachten stond en alle argumenten gegeven om in Nederland te gaan studeren. Maar ze wilde het op een andere manier doen, zei tegen me dat ze meer in het Spaans denkt dan in het Nederlands. Moet ik haar dan dwingen om toch in Nederland te gaan studeren? Alleen maar omdat ze dan weet dat ze meer kans maakt om op Aruba te gaan werken?” Met enige trots zegt de huisarts: “Ze durfde het aan om het studietraject op dezelfde manier in te gaan als ik. Zij koos voor Costa Rica, ik ging naar Colombia. We zijn eigenwijs. Waarom moet je per se in Nederland studeren, terwijl geneeskunde overal ter wereld hetzelfde is? Of je nu in Afrika bent of in Japan, het gaat nog steeds om het menselijk lichaam.”

Latijns-Amerika versus Nederland

Tromp verwoordt de keuze die ze zelf 37 jaar geleden maakte. “De Latijns-Amerikaanse landen – Costa Rica, Colombia, Venezuela – zijn dichterbij huis dan Nederland. Cultureel gezien lijken we meer op latino’s, onze reacties zijn net zo emotioneel. We maken deel uit van dezelfde regio, met dus ook dezelfde soort ziektes, anders dan in Europa. Door de enorme import van Spaanssprekende mensen op Aruba zijn we niet alleen multicultureel, maar spreken we inmiddels ook ongeveer dezelfde taal. Dat is vooral voor oudere patiënten van belang. Want als je ze op Aruba naar bepaalde (Nederlandse) specialisten stuurt, dan komen ze er niet uit als de specialist geen Papiaments of Spaans spreekt. Dit probleem is er al heel lang. De theorie van medicijnen studeren is prachtig en gelijk, maar ik wilde mijn praktijk opdoen in de regio, zodat het contact tussen arts en patiënt heel hecht is.”

Ministeriele Beschikking

Na haar studie in Bogota, Colombia, kwam Tromp terug naar Aruba. “Ik had dus geen BIG-registratie, want ik had niet in Nederland gestudeerd. Ik ben op basis van een Ministeriele Beschikking aan het werk gegaan. Twee jaar lang werkte ik in het ziekenhuis, in in afwachting van een district en toen kreeg ik Savaneta/Pos Chiquito/Cura Cabai toegewezen. Ik heb 21 jaar voor de overheid gewerkt.” In 2001 kreeg huisarts Tromp van AZV te horen dat ze een generaal pardon kreeg, omdat ze geen BIG heeft. “Ik vind het woord generaal pardon heel erg. Het probleem duurt voort, er is nooit aan die wet gewerkt.”

Grote groep studenten

Op de vraag waarom haar dochter zich nu verenigd in ‘Un Firma p’un yiu di terra‘ zegt Tromp: “Het probleem van afstuderende artsen is nog nooit zo groot geweest. Voorheen keerden er een paar afgestudeerde medisch studenten terug en werd er per geval gekeken of ze aan het werk konden. Dat was nog tolerabel. Maar nu gaat het om een grote groep jongeren die na hun studie in het buitenland terugkomt en hier niet aan de slag kan. We mogen dan nog zo globalizedzijn, de wereld is nog veel groter, maar we denken op Aruba kleinschalig.”

Kwaliteit

Huisarts Tromp pleit samen met de actiegroep voor meerdere kwaliteitssystemen in de gezondheidszorg. “We willen niet dat de gezondheidszorg op Aruba achteruit gaat, maar we willen zorg op een andere manier. Waarom gaat Aruba alleen uit van BIG, terwijl er meerdere medische kwaliteitssystemen zijn? Ik begrijp dat AZV kwaliteit van zorg wil kunnen garanderen aan patiënten en daarvoor een toetsingsmethode gebruikt. Maar laat ze dan ook naar alternatieven kijken. Een specialist in een Colombiaanse of Venezolaanse kliniek waar AZV patiënten naar toe sturen, is echt niet BIG-geregistreerd en toch voldoet zo’n kliniek en zo’n arts aan de zorg die AZV patiënten wil verlenen. Ik ken vanwege mijn werk veel specialisten daar. De meesten spreken goed Engels, maar geen Nederlands.” Volgens Tromp is het niet waar, zoals AZV op 10 juli in deze krant stelde, dat deze artsen hun basisopleiding in Venezuela, Colombia of Costa Rica hebben gedaan, om zich daarna in de Verenigde Staten of Spanje te specialiseren bij erkende instellingen. “Spanje heeft wel een toelatingstest die artsen moeten doen voordat ze zich daar mogen specialiseren, maar dat is geen test die artsen kunnen doen in plaats van BIG.”

Steun van andere artsen

De handtekeningenactie van ‘Un Firma P’un Yiu Di Tera’ kent voor- en tegenstanders. Huisarts Tromp: “Er zijn artsen die vinden dat BIG vooral de eis moet blijven en dat andere artsen zonder BIG-registratie hier niet mogen werken. Maar, het gaat hier Arubaanse studenten. Zij mogen toch zeker wel op hun eigen eiland werken? Artsen die niet voor deze zaak zijn, kijken vooral naar wat ze al kennen, zoals het Nederlandse BIG-registratie. Het is gemakkelijker om thuis te blijven met je eigen kennis dan om buiten te kijken naar wat er nog meer is. Er is veel meer dan BIG. Ik begrijp de angst van die artsen en het is ook inderdaad moeilijk om voor een ander systeem te gaan. Maar deze studenten verdienen wel een kans.”

Bron: Amigoe, Aruba

Share this page:
« Back
Back to Top