Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

HPV-vaccinaties tegen baarmoederhalskanker voorlopig van de baan op Aruba

WOENSDAG, 02 OKTOBER 2013

ORANJESTAD — 800 meisjes uit de zesde klas van de basisschool zijn toch niet geïnjecteerd met Gardasil-vaccins. Richard Visser, demissionair minister van Volksgezondheid en Sport (AVP) heeft de prikcampagne op het laatste moment een halt toegeroepen. “Hij wil eerst meer informatie”, zo laat arts Jan Hubert van Directie Volksgezondheid weten.

Afgelopen weken kregen ouders van 800 meisjes uit de zesde klas een brief thuis waarin om hun toestemming werd gevraagd om hun dochter te laten inspuiten met het Gardasil-vaccin ter voorkoming van baarmoederhalskanker. De vaccins zouden worden toegediend in de week vanaf 9 september, samen met de reguliere vaccinaties tegen BMR (Bof, Mazelen, Rode hond) en DTP (Difterie, Tyfus en Polio). Deze vaccins zijn wel op de geplande data gegeven, maar Gardasil bleef achterwege. “Dit betekent niet dat het vaccin van de baan is”, benadrukt Hubert. “Het is zeer waarschijnlijk alleen uitgesteld.” Op de vraag of de meisjes die nu in de zesde klas zitten het vaccin nog krijgen, antwoordt Hubert: “Voor een volledige vaccinatie zijn drie Gardasil-prikken nodig. Tussen de eerste en de tweede prik moet tenminste twee maanden zitten. Tussen de tweede en derde prik minimaal zes maanden. Als de meisjes dus per november hun eerste prik krijgen, redden we het nog in dit schooljaar.” Maar voorlopig blijven de 1600 aangeschafte Gardasil-vaccins achter gesloten deuren opgeborgen.


Vraagteken
s

En of het voor november lukt is nog maar de vraag. “We kunnen niet anders dan de beslissing van Visser afwachten”, zegt Hubert. “Hij geeft het eindoordeel.” Overigens komt het besluit tot uitstel niet geheel onverwacht. Het Gardasil-vaccin riep eerder al veel vragen op. Zo hebben diverse experts, zoals epidemioloog Floor van Leeuwen vraagtekens gezet bij de gevolgen van het vaccin op zowel de korte als lange termijn. Eerder publiceerde Amigoe een interview met Van Leeuwen waarin zij vertelt over het risico op laksheid van vrouwen die zijn ingeënt. Vrouwen zouden zich volgens haar niet meer laten controleren omdat zij er vanuit gaan dat zij ‘toch wel beschermd zijn’. Dat kan volgens Van Leeuwen een gevaar vormen omdat de vaccins niet 100 procent bescherming bieden tegen baarmoederhalskanker.

Over bijwerkingen op lange termijn is volgens Hubert nog niet veel te zeggen omdat het vaccin voor het eerst werd toegediend in 2001. Sindsdien echter, zijn de resultaten goed volgens de arts. Het is belangrijk dat de meisjes op jonge leeftijd al een vaccin krijgen, zegt Hubert: “Ieder jaar wordt de ziekte bij negen vrouwen geconstateerd waarvan 40 procent jonger is dan 45 jaar. Twee tot drie vrouwen per jaar overlijden hieraan.” De tijd die Visser nodig heeft om de informatie te bestuderen, wil Hubert dan ook gebruiken om ouders en kinderen nog meer voor te lichten.

Bron: Amigoe, Aruba

Share this page:
« Back
Back to Top