Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Hongerstaking gevangenen op Bonaire beëindigd

3 september 2013

KRALENDIJK – Alle gedetineerden in hongerstaking in de gevangenis op Bonaire hebben hun actie op 2 september beëindigd. Dat meldt de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN). 

Op 23 augustus begon een Venezolaanse gedetineerde met een hongerstaking. Direct daarna volgden meer gedetineerden. De Venezolaan en ook een aantal andere gedetineerden zonder de Nederlandse nationaliteit eisten gelijke behandeling. Ze vinden dat ze gediscrimineerd worden, omdat ze hun vrijheid niet krijgen na een derde van hun straf te hebben uitgezeten.

Ongelijke behandeling

Er heerste voor lange tijd onduidelijkheid over het aantal gedetineerden dat in hongerstaking was. Na de buitenlandse gevangenen volgden ook lokalen en gevangenen uit Curaçao. Wibo de Vries, waarnemend directeur van de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland (JICN), zegt dat er geen sprake is van ongelijke behandeling. “De JICN biedt aan alle gedetineerden gelijke activiteiten aan en maakt geen enkel onderscheid met betrekking tot de afkomst. Iedereen heeft dezelfde rechten.”

De protesterende gedetineerden zeiden in de lokale media dat volgens hen sprake is van schending van de mensenrechten. Ook advocaat Michiel Bijkerk, die een aantal gevangenen adviseert, ondersteunt deze gedachte. De JICN ontkent dit: “wij zijn als instituut bedoeld voor de ongestuurde tenuitvoerlegging van de vrijheidsstraf. Dat doen we volgens de vastgestelde normen.”

De RCN meldt dat er een bijeenkomst is geweest tussen de hongerstakende gedetineerden, de directie van de JICN en andere interne professionelen. De vier laatste hongerstakers hebben na de bijeenkomst hun staking beëindigd. De RCN doet geen uitspraken over de gemaakte afspraken, omdat het gaat om persoonlijke kwesties.

Bron: NTR Caribisch Netwerk

Share this page:
« Back
Back to Top