Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Handtekeningen verzameld voor snelle afhandeling anti-corruptiewet Suriname

DE WARE TIJD:

16/07/2012

Paramaribo – In de felle zon en op een dag en tijdstip in de week dat de meeste mensen genieten van hun vrije uren staan leden van DOE in de Domineestraat. Met zweet op het voorhoofd vraagt partijvoorzitter Carl Breeveld het winkelende publiek om een handtekening. Breeveld betoogt een snelle afhandeling van de Anticorruptiewet in De Nationale Assemblee (DNA). “Ja, corruptie is bij wet al verboden in dit land, maar uit angst voor represailles doen mensen geen aangifte.”

Ondanks dat de DOE’ers hetzelfde riedeltje zaterdag talloze keren herhaald hebben, lijkt dat niets aan de overtuigingskracht af te doen. “Iedereen in dit land is slachtoffer van corruptie als het geld van de Staat ongelijk verdeeld wordt. Iedereen is slachtoffer als benoemingen om verkeerde redenen gedaan worden en iedereen is slachtoffer van corruptie als gronduitgiftes of uitbetalingen van salarissen op oneerlijke manieren plaatsvinden.” DOE meent dat de ‘kruistocht tegen corruptie’ die president Desi Bouterse bij zijn aantreden afkondigde te lang op zich laat wachten.

Breeveld hoopt tussen de vijf- en tienduizend handtekeningen te verzamelen en de shoppende massa lijkt gewillig in zijn oproep tot ondertekening van de petitie. Met de handtekeningenlijst zal de oppositiepartij een beroep doen op de regering om de wet na jaren in behandeling te nemen. In 2002 ratificeerde Suriname de ‘Inter-American Convention Against Corruption’ van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). De ontwerpwet tegen corruptie in 2002 ingediend bij De Nationale Assemblee en in eerste ronde in behandeling genomen. “De ontwerpwet werd toen in behandeling genomen, niet afgerond en ingetrokken door de regering.”

DOE heeft twee weken uitgestreken voor de handtekeningenactie. “Ik praat als brugman. Ik wil dat mensen beseffen wat de invloed van corruptie op de samenleving is.” Personen die corrupte handelingen plegen, kunnen volgens het Wetboek van Strafrecht gelijk aangepakt worden. Bescherming van zogeheten ‘klokkenluiders’ ontbreekt echter. De Anticorruptiewet is hierbij “enorm belangrijk”.-.

Share this page:
« Back
Back to Top