Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Goldman Sachs en Deutsche Bank betrokken bij Surinaamse obligatie-uitgifte

04/07/2013

PARAMARIBO – De investeringsbanken Goldman Sachs en Deutsche Bank zijn door de regering aangetrokken om de staatsobligaties uit te geven. “De banken en de regering hebben al zodanige vorderingen geboekt waarbij we verwachten in de nabije toekomst staatsobligaties te kunnen uitgeven, en wel ruim voor de periode verstrijkt die de regering in de overeenkomsten met Iamgold en Surgold heeft afgesproken”, zegt Gillmore Hoefdraad, governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De Staat gaat investeren in de goudoperaties van Iamgold en Surgold en besloot staatsobligaties uit te geven om dit te kunnen financieren. “Voor een kleine economie als Suriname zijn dit zeer grote investeringen die een buitenlandse financiering van meer dan US 500 miljoen dollar zal vereisen. Voor dit doel heeft de regering gekozen voor twee gerenommeerde internationale banken om de middelen binnen te halen”, stelt Hoefdraad.

Goed investeringsklimaat

De banken en investeerders die de waardepapieren gaan kopen zijn volgens hem ingenomen met de verbeterende rating van Suriname en geven aan dat Suriname nu een goede bestemming is voor investeringen. Met de verhoogde kredietwaardigheid en de verbeterde ratings wordt de regering in staat gesteld de internationale markt aan te boren om de investeringen in de goudsector te financieren.
Hoefdraad: “De tijdlijn van de obligatie-uitgifte wordt bepaald aan de hand van de investeringenkalender en wij liggen voor op schema. Zodra het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen de haalbaarheidsstudie van Surgold heeft doorgenomen en goedgekeurd en de obligatie-uitgifte heeft plaatsgevonden, zal de overheid over voldoende middelen beschikken om haar aandeel in Iamgold en Surgold te financieren.”
Overwegingen
Uit andere bronnen verneemt de Ware Tijd dat een aantal overwegingen voor de regering heeft gegolden om de investeringen te financieren via een obligatie-uitgifte en niet uit staatskas. Onder meer is in overweging genomen dat de kosten voor economieën als Suriname om op de internationale markt te lenen, momenteel bijna ongekend laag zijn; prudent macro-economisch beleid heeft gezorgd voor stabilisatie van de wisselkoers met als gevolg verbeterde ratings van alle drie belangrijke ratingbureaus. Dit heeft onder meer ertoe bijgedragen dat de leenkosten voor Suriname omlaag zijn gegaan.
Maar daarnaast zijn de overeenkomsten met de twee goudmaatschappijen zodanig opgesteld dat het voor Suriname vrijwel onmogelijk is eigendunkelijk zijn aandelenportefeuille van de hand te doen. Dit geeft investeerders de garantie dat hun obligaties gedekt blijven door inkomsten uit de goudoperaties.
Geen eigen reserves
Financiering van haar aandelenportefeuille door middel van de eigen reserves was voor de regering geen optie, omdat dit de internationale rating van het land negatief zou kunnen beïnvloeden en de stabiliteit van de wisselkoers in gevaar zou kunnen brengen, omdat de reserves die moeten zorgen voor importdekking zouden afnemen. Dit zou de relatie tussen de Centrale Bank en de regering onder druk kunnen zetten.
De krant verneemt verder dat ook een internationaal advocatenkantoor in de arm wordt genomen om het uitgifteproces te begeleiden. Zodra de documentatie is gereedgemaakt door de twee investeringsbanken zal een road show worden gelanceerd waarbij topfunctionarissen ontmoetingen zullen hebben met belangrijke institutionele beleggers in de VS, Europa en mogelijk het Caribisch Gebied.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top