Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Gerecht in eerste aanleg maakt informatievoorziening transparanter op Curacao

8 AUGUSTUS 2013

Willemstad – Het Gerecht in Eerste Aanleg van Curaçao gaat zijn persbeleid vernieuwen, waarbij een betere informatieverschaffing en dienstverlening tot de kern- punten behoren. Zo werd gisteren naar voren gebracht door de aanstaande nieuwe hofpresident Evert-Jan van der Poel – die huidig president Lisbeth Hoefdraad op 16 augustus vervangt, maar zich al twee maanden voorbereidt op zijn nieuwe functie – en de nieuwe persrechter Mauritsz de Kort die sinds 1 augustus deze taken vervult. Laatstgenoemde wordt hierin bijgestaan door gerechtssecretaris Bas Jussen.

De inbreng van de media bij de invulling van het nieuwe persbeleid is voor het gerecht belangrijk, zo werd uitgelegd. Daarom waren de hoofdredacteuren en rechtbankverslaggevers van de media uitgenodigd om deel te nemen aan een informatiesessie met de nog officieel te benoemen nieuwe hofpresident Van der Poel en persrechter De Kort. Tijdens deze informele bijeenkomst werden de plannen voor het vernieuwde persbeleid toegelicht, waarbij Van der Poel aangaf dat het voor hem van belang is dat over het werk van rechters en de gerechtelijke organisatie zo transparant mogelijk wordt gecommuniceerd, en bestond ook de gelegenheid vragen te stellen en konden leden van de pers hun wensen en verwachtingen kenbaar maken.

De website van het hof zal in de toekomst een belangrijk instrument worden om informatie te verstrekken aan de media. Het gaat dan om de rol met informatie welke zaken er spelen en wanneer ze aan bod komen, maar ook om de openbare uitspraken. Onder bepaalde voorwaarden en omstandigheden zal het in de toekomst mogelijk kunnen worden om beeld en geluid van bijvoorbeeld vonnissen die worden uitgesproken, te maken of beschikbaar te stellen. Er zal waarschijnlijk gewerkt worden aan de introductie van een perspas. En de persrechter is, na een vraag over de behoefte ernaar, voornemens workshops over het functioneren en de algemene organisatie van het gerecht te verzorgen.

Eerder al nam het Openbaar Ministerie (OM) het voortouw met het aanstellen van een aparte persvoorlichter, die zelf niet officier van justitie is. Het gerecht heeft geen budget voor een aparte woordvoerder, maar rechter De Kort – afkomstig van Aruba en dus het Papiaments machtig – zal de persvoorlichting naast zijn gewone werk doen. Voormalig persrechter Eunice Saleh zal hem hierin bijstaan als het specifiek zaken betreft waarbij De Kort als rechter is betrokken.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top