Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Geestelijke hulp noodzakelijk bij Surinaamse poliklinieken

08/10/2013

Paramaribo – Om sommige patiënten te helpen genezen is geestelijke begeleiding noodzakelijk bij de poliklinieken van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD), beweert de arts Shaista William-Asgarali. De medicus heeft opgemerkt dat sommige patiënten niet genezen. “Ze hebben vaak geestelijke hulp nodig, terwijl we medisch technisch zijn opgeleid”, zegt William-Asgarali.

Volgensde arts bezoeken cliënten de dokter meerdere keren voor dezelfde ziekte zoals te hoge bloeddruk, maagpijn of huidaandoeningen. Uit gesprekken met de cliënten blijkt dat ze te maken hebben met onder meer huiselijke problemen. Door te bidden of te mediteren kunnen bepaalde stoffen vrijkomen, waardoor de ziekte niet verergert.

Door William-Asgarali’s religieuze achtergrond is ze trekker van de cursus, waaraan achttien vertegenwoordigers van tien religieuze en spirituele organisaties hebben meegedaan. De cursisten die onderdelen zoals counselen, geloof en positief denken hebben gevolgd, zijn gisteren beëdigd tot geestelijke gids in de trouwzaal van Flexmall. De bedoeling is het versterken van de eigen geestelijke kracht en de emotionele weerstand om de geestelijke gezondheid van cliënten te bevorderen.

De gidsen zullen eerst een inleiding houden voor cliënten die in de wachtkamer van de polikliniek zitten. Vervolgens zullen zij ook hulp en begeleiding bieden aan patiënten bij het vinden van methoden om stressvolle situaties, relaties en activiteiten op een gezonde wijze het hoofd te bieden. Hierdoor moeten ze de mensen helpen om hun geestelijke balans te herstellen en daarmee hun algemene gezondheid te bevorderen. Dit kan onder andere door gebed, meditatie, counseling en informatie voor een gezondere leefwijze.

Het project is tot stand gekomen door een samenwerkingsverband tussen de RGD, Binnenlandse Zaken, Volksgezondheid en de Paho.

Volgens cursist Leo Singosemito van de Federatie van Javanisme heeft hij dit werk al verzet in zijn gelederen. Hij heeft nu meer kennis vergaard om de mensen beter te begeleiden. “Ik zal nu alles uit de kast halen om personen te helpen om gezond te blijven”, benadrukt Singosemito.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top