Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Gedetineerden op Bonaire opnieuw in hongerstaking

MAANDAG, 23 SEPTEMBER 2013

KRALENDIJK — De gedetineerden in de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland (JICN), de gevangenis op Bonaire, zijn vanmorgen weer in hongerstaking gegaan. De buitenlandse gedetineerden in dit strafinstituut, die hun actie enkele weken geleden hadden stopgezet, hebben deze weer hervat. Zij worden dit keer ook gesteund door een aantal Bonairiaanse gevangenen. Na beraad gistermiddag hebben zij besloten om vanmorgen in actie te gaan.

De actie zal zich dit keer nog verder uitbreiden, zo meldt de woordvoerder van de gedetineerden. Zeker tien gedetineerden zullen zich hierbij aansluiten.

De recente hongerstaking werd onder voorwaarden beëindigd. De gevangenisleiding zou onder meer zorgen voor vormings- en recreatieactiviteiten, zodat de gedetineerden de dag zinvol zouden kunnen doorbrengen. Die belofte is tot op heden niet nagekomen.

De actie van enkele weken geleden heeft voor veel spanning gezorgd in het detentie-instituut. De actievoerders vinden dat op grond van de oude Antilliaanse wetgeving zij, als buitenlanders, het recht hadden op vervroegde invrijheidstelling. Dat wordt ook toegegeven door de bevoegde autoriteiten. Maar die wetgeving is veranderd en er wordt nu gewerkt met Nederlandse wetgeving die geldt voor het gevangeniswezen. Daarnaast zijn de gedetineerden ook boos dat er weinig of geen recreatie- of vormingsactiviteiten zijn in de gevangenis op Bonaire. Volgens hen beschikt JICN over docenten om cursussen en lessen te verzorgen op verschillende terreinen.

“Ik kan met zekerheid stellen dat er meer gedetineerden mee zullen doen met de hongerstaking. Wij zijn een groep van drie latino’s, drie uit Curaçao, een Haïtiaan en drie Bonairianen”, aldus de woordvoerder. Volgens hem wordt is het motief om vandaag weer in hongerstaking te gaan anders. “Wij constateren nalatigheid van de kant van de directie. Bovendien wordt er ook gediscrimineerd.”.

In een officiële reactie bevestigt de afdeling Communicatie van de Rijksdienst Caribisch Nederland dat er inderdaad vijf gedetineerden in hongerstaking zijn. De directie van JICN heeft overleg gevoerd met de commissie van gedetineerden. Dezen zijn ontevreden over de invulling van het dagprogramma.

De JICN-directie is momenteel bezig om het dagprogramma anders in te vullen met onder meer educatieve activiteiten, zodat gedetineerden zich verder kunnen ontwikkelen.

De directie spreekt echter tegen dat er geen opleidingen worden aangeboden binnen JICN. Vorige week en deze week doen een aantal gedetineerden examen elektrotechniek. Afgelopen vrijdag is een gedetineerde geslaagd voor het examen elektrotechniek. Deze opleiding wordt aangeboden in samenwerking met de SGB.

Kortgeleden hebben twee ex gedetineerden hun diploma bij Forma gehaald. Zij waren binnen de JICN al begonnen met hun opleiding. Tevens wordt bekeken hoe men meer aanvulling kan geven aan volwasseneneducatie. Vorig jaar heeft een extern opleidingsinstituut opleidingen gegeven waarvoor gedetineerden certificaten hebben behaald.

In de nieuwe JICN/Bonaire zal meer ruimte en gelegenheid zijn voor opleidingen.

Wat betreft de onvrede over buitenlandse gedetineerden die geen gratie krijgen kan de directie van JICN melden hierin geen partij te zijn. Het gaat hier om (aanpassing van) wet- en regelgeving die op hoger niveau wordt bepaald.

Bron: Amigoe, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top