Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Franse ambassadeur dringt aan op parlementaire behandeling verdragen in Suriname

22/06/2013

PARAMARIBO – Hoewel Frankrijk tevreden is over de samenwerking tussen de politiekorpsen van Suriname en Frans-Guyana, dringt het land toch aan op een formele basis van de samenwerking. Die ontbreekt nu, omdat een in 2006 gesloten akkoord nog niet is geratificeerd door De Nationale Assemblee.

“Het akkoord legt een juridische basis onder onze samenwerking, geeft een verplichting”, zegt ambassadeur Joël Godeau tegen de Ware Tijd. “Als één van de twee partijen van de ene op de andere dag de samenwerking opzegt, staat de ander met lege handen”.

Iedere maand vindt er nu al een uitwisseling van informatie plaats tussen de Franse en Surinaamse politie, afwisselend in Albina en Saint-Laurent-du-Maroni. Dat werpt volgens Godeau zijn vruchten af. Frankrijk wil ook een akkoord voor justitiële samenwerking. Dat moet het mogelijk maken dat een Surinaamse rechter op verzoek van een Franse collega een getuige hoort. Het moet ook uitlevering tussen de twee landen mogelijk maken.

Dat het niet tot ratificatie van de verdragen komt is “uiteraard” een gevolg van een politieke blokkade, meent de Franse diplomaat. “De Abop heeft in het verleden herhaaldelijk gezegd geen voorstander te zijn van het verdrag.” Abop-leider Ronnie Brunswijk wordt in Frankrijk gezocht voor drugsmokkel. “We blijven vragen om behandeling van de verdragen in de DNA, te meer daar ze destijds zijn getekend door Chandrikapersad Santhoki, nu zelf DNA-lid”, aldus Godeau.

Op initiatief van Frankrijk werd deze week in Paramaribo een driedaags regionaal seminar over inter- nationale misdaad gehouden. Autoriteiten van Suriname, Frans-Guyana, Guyana en Brazilië namen deel. Eén van de onderwerpen was illegale immigratie. Op het grensgebied tussen Suriname en Frans-Guyana steken inwoners vrijelijk de grens over.

“Uit wettelijk oogpunt is dat illegaal, maar sociaal en historisch gezien maakt leven aan weerszijden van de Marowijne deel uit van de levenswijze van de binnenlandbewoners”, zegt Godeau. Volgens hem denkt Frankrijk na over oplossingen. “Onze huidige wetgeving is niet goed aan de situatie aangepast. We kunnen de mensen een speciale status van grensbewoner geven.”.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top