Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Fada werkt samen met GGZ Dordrecht voor nieuwe drugsvoorlichting op Aruba

DINSDAG, 20 AUGUSTUS 2013

ORANJESTAD — Het drugspreventieprogramma Paga Tino gaat 5 september van start. Volgens Nederlands model wordt met vijf interactieve modules de scholier bewust gemaakt van drugs en alcohol. “Anders is dat waar vroeger meteen op drugs werd ingezet, nu eerst wordt gewerkt aan de eigenwaarde, eigen keuzes en eigen initiatieven die een kind mag hebben”, licht directeur Juedel Sprok van Fundacion Anti Droga Aruba (Fada) toe, die de campagne voert.

De aftrap van het preventieve programma vindt op Colegio Santa Teresita in San Nicolas plaats. Andere scholen die nu al staan ingepland, zijn: De Schakel, Prinses Amalia, Washington, Abraham de Veer en Colegio San Nicolas. “Wij beginnen vanaf de vijfde klas basisschool”, licht Sprok toe. Er zijn dus meer scholen die zullen volgen.

Paga Tino is gestoeld op een programma dat al tien jaar succesvol door GGZ – de brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg Nederland – in Dordrecht wordt uitgevoerd. Daar heet het ‘No Apologies’. Het behelst vijf modules die ieder 90 minuten duren en Sprok benadrukt de interactieve opzet. “De eerste module gaat over de belevingswereld van het kind. Het kind krijgt meer inzicht in het eigen besef waar je je energie insteekt. Dus dat je daarin de juiste keuzes maakt”, aldus Sprok. Het is belangrijk dat een kind zich realiseert dat er meer is dan het eigen lichaam, maar dat je ook je geest hebt en je eigen keuzes kunt maken, zegt ze. “Veel jongeren missen de begeleiding hierin vanuit thuis. Hoe moeten zij dan een keuze maken tussen wat goed en slecht is? Hoe weten zij dat?”


Weerbaarde
r

De tweede module gaat over relaties. “Door de keuzes voor vrienden wordt je karakter ontwikkeld en gevormd. Het heeft invloed op het bereiken van je levensdoelen. Deze module leert de jongere aan te geven wat zij van een vriendschap verwachten.” De 45 vrijwilligers die het programma op de scholen brengen, zijn volgens het GGZ-model getraind, maar afgestemd op de Arubaanse cultuur. Amigoe schreef al eerder dat zij afkomstig zijn van scholen, sociale clubs, psychologenpraktijken en andere instanties waar al met jongeren gewerkt wordt. Ook de media komt als module aan bod waarbij geleerd wordt hoe je positieve en negatieve boodschappen tot je neemt en wat je ermee doet. “Hoe ga je om met informatie uit de media. Kijk, vroeger werd er meteen over drugs gesproken, dat het slecht is en wat het doet, maar dit programma maakt het kind bewust, weerbaarder, om een eigen keuze te maken.”


Op school drugs kope
n

Pas bij de vierde module komt het risicogedrag aan de orde waarbij de drang naar experimenteren van de scholieren centraal staat. “Want die drang is er. Het stoer willen zijn, erbij willen horen. Maar zonder kennis van zaken zijn de gevolgen groot”, aldus Sprok. Afsluitend is er ook een module die seksualiteit behandeld. “Dat wordt nu als een technische handeling gezien die los staat van liefde en trouw. Het praten over wat het nu echt is en hoe je ook aan Soa’s (Seksueel Overdraagbare Aandoening, red.) komt, het benoemen ervan, doen we hier.”

Uit een onderzoek van de Universiteit van Aruba kwam naar voren dat meer dan 50 procent van de middelbare scholieren aangeeft dat het niet moeilijk is om op school aan marihuana, extasy, LSD, opium, hasjiesj, heroïne of crack te komen. 25 tot 40 procent van de scholieren vindt bovendien dat alcohol en marihuana ongevaarlijk zijn. “Wij werken puur preventief en in mijn ervaring wordt er steeds meer alcohol en marihuana door jongeren gebruikt en laten de ouders het als voorbeeld vaak afweten”, besluit Sprok.

Bron: Amigoe, Aruba

Share this page:
« Back
Back to Top