Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Eerste tekenen van oververhitting Surinaamse economie

16/07/2013

PARAMARIBO – Er zijn voldoende tekenen dat de Surinaamse economie oververhit raakt. Als de monetaire autoriteiten niet alert blijven, kan het leven snel duurder worden. “De overheid geeft nu veel meer geld uit. En aan de andere kant verstrekken banken fors meer leningen (16 procent meer dan vorig jaar, …red.). Er komt daardoor extra geld in omloop. Daar moeten wij voorzichtig mee zijn, anders gaat het zich vertalen naar hoge inflatie”, waarschuwt voorzitter Waddie Sowma van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). Hij doelt op aanmaningen in het jongste rapport van het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) over Suriname. In het document wordt de overheid erop gewezen dat zij haar uitgavenpatroon in het gareel moet krijgen. Daarnaast wordt de Centrale Bank van Suriname (CBvS) op het hart gedrukt maatregelen te treffen, zodat zaken niet uit de hand lopen.

Kip-of-eikwestie

Het blijft een kip-of-eikwestie die steeds in evenwicht gehouden moet worden. “Aan de ene kant gaat het goed. Er worden diverse projecten uitgevoerd met wegen en elektrificatie. Zaken lijken in orde te komen. Maar het nadeel ervan is dat er teveel geld in omloop komt”, legt Sowma de gevoeligheid van de zaak uit. Hij voegt eraan toe dat vanaf begin dit jaar vooral de regering veel meer geld uitgeeft aan salarissen en projecten. De CBvS moest simultaan maanden lang ook putten uit de nationale reserves aan US dollars om de valutakoersen onder controle te houden. “Dat komt omdat er veel meer geld in omloop is voor een beperkt aantal goederen. Dan ga je meer moeten betalen”, legt de econoom uit. Er is bovendien nog steeds sprake van een druk op de koersen.

Hervormingen

Volgens het IMF zijn er mogelijkheden voor de moederbank om het financiele circuit onder controle te houden. Versterking van de autoriteit moet wel sneller worden afgerond. Ook de hervormingen bij de belastingdienst om de inkomsten van de Staat te verhogen, kunnen niet snel genoeg van de grond komen. Ferdinand Welzijn, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, zegt niet verrast te zijn over de waarschuwingen van het IMF.”Het waren zaken waarvoor zowel de CBvS-governor als de minister van Financiën hebben gewaarschuwd”, benadrukt hij. Hervormingen moeten wel in goed overleg met het bedrijfsleven plaatsvinden.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top