Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Eerste Arubaanse patiënt sikkelcelziekte naar Leids ziekenhuis

WOENSDAG, 14 AUGUSTUS 2013

ORANJESTAD — De eerste Arubaanse patiënt met sikkelcelziekte wordt naar Nederland gevlogen voor een beenmergtransplantatie. De operatie zal plaatsvinden in het Leids Universitair Medisch Centrum. De aandoening tast rode bloedcellen aan en kan tot een leeftijd van zestien jaar behandeld worden door middel van een transplantatie.

De betreffende patiënt in Aruba krijgt een transplantatie via een naast familielid, zo laat het Horacio Oduber Hospitaal (HOH) weten. “De patiënt gaat nu een voorbereidende fase in, dat nog in HOH plaatsvindt.” Het is voor het eerst dat er iemand met sikkelcelziekte naar Nederland gaat, maar het is niet voor het eerst dat een Arubaanse patiënt naar Nederland overgevlogen wordt voor een beenmergtransplantatie. “Er worden gemiddeld twee tot drie Arubaanse patiënten per jaar voor een beenmergtransplantatie naar Nederland gestuurd”, zegt woordvoerder Solange Tchong van AZV. Ook vertelt Tchong dat de patiënten voor een transplantatie in alle gevallen tot voorheen naar het Erasmus Medisch Centrum werden gebracht, maar dat het nu voor het eerst in Leiden plaatsvindt. Overigens wordt de gehele behandeling vergoed, al ligt deze in dit geval nog niet ter goedkeuring bij AZV, zo laat Tchong weten. Ook de regelmatige behandelingen om het bloed te verversen om goede stamcellen in het bloed op te sporen, de zogeheten ‘plasmaferese’ of ‘wisseldialyse’, worden vergoed door AZV.

Het team Interne Geneeskunde van Horacio Oduber Hospitaal

Rode bloedcellen

Door een beenmergtransplantatie kan de patiënt langer leven, mogelijk twintig jaar langer. Een patiënt met sikkelcelziekte leeft gemiddeld veertig tot vijftig jaar voor hij of zij overlijdt, laat HOH weten. Sikkelcelziekte is een erfelijke ziekte van het bloed. De rode bloedcellen leven minder lang en zijn ze minder goed in staat om zuurstof te vervoeren. Een deel van de rode bloedcellen krijgt een C-vorm, als van een sikkel. Sikkelcellen worden sneller afgebroken dan gezonde rode bloedcellen. Een gezonde rode bloedcel leeft 120 dagen, een sikkelcel maar 20. Iemand met sikkelcelziekte kan ernstige bloedarmoede krijgen.

Hoeveel mensen er met sikkelcelziekte op Aruba wonen, is niet bekend bij AZV. Wel is bekend dat de aandoening in Nederland met name voorkomt bij mensen uit de Nederlands-Caribische eilanden, Suriname, Ghana, Turkije en Marokko. Dit blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd staat op www.thuisarts.nl.

Bron: Amigoe, Aruba

Share this page:
« Back
Back to Top