Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Eén premie voor allen bij verplichte verzekering in Suriname

14 JUNI 2013

PARAMARIBO – In de nieuwe zorgverzekering die de overheid per 1 januari 2014 wil invoeren, zal de premie voor iedere betalende verzekerde even hoog zijn. Verder komt er voor de verzekeringsmaatschappij een acceptatieplicht ongeacht leeftijd of gezondheidssituatie en voor alle Surinaamse ingezetenen een verzekeringsplicht.

Dit vertelde Javier Asin, consultant voor KPMG, woensdagavond op een informatiebijeenkomst over het sociaal zekerheidsstelsel. Volgens Asin bedragen de totale kosten van de gezondheidszorg in Suriname SRD 1 miljard. Een simpele rekensom leert dat dit uitgaande van een bevolking van 550.000 mensen neerkomt op een bedrag van ongeveer SRD 150 per persoon per maand. Zoals al eerder aangekondigd zal de overheid de premie voor kinderen tot 16 jaar en voor mensen boven de 60 jaar betalen.

De Algemene Pensioenregeling moet er voor zorgen dat de meeste Surinamers na hun werkzame leven over een vergelijkbaar inkomen kunnen beschikken als tijdens hun werkzame leven. De pensioenen worden opgebracht door het werkende deel van de bevolking, legde Wilko Odijk van KPMG uit. “Suriname heeft het grote voordeel dat er een relatief jonge bevolking is. Hierdoor is de financiering van het systeem de komende jaren gegarandeerd.”

De bedoeling is dat ook de Algemene Pensioenregeling per 1 januari 2014 ingaat.

Bron: de Ware Tijd

Share this page:
« Back
Back to Top