Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Economische groei Suriname vertraagt in 2014

10/07/2013

PARAMARIBO – De trend van sterke economische groei die zich de afgelopen jaren heeft laten zien, zal in 2014 afnemen. Dat heeft een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) tijdens hun jaarlijkse consultatiebezoek aan Suriname voorspeld.

“De groei zal waarschijnlijk aanhouden in 2013, maar dalende olie- en goudprijzen zullen de groei in 2014 enigszins vertragen.” Dat meldt de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in een persbericht over het consultatiebezoek. Het volledige verslag van het IMF-bezoek aan Suriname is geplaatst op de website van het IMF.

De verwachting voor Suriname ligt in lijn met de voorspellingen voor de wereldeconomie. Gisteren stelde het IMF zijn verwachtingen voor de wereldeconomie bij naar beneden. Het IMF-team dat Suriname bezocht gelooft, volgens de CBvS, datde overheid passende maatregelen heeft getroffen om de stabiliteit en groei van de economie te handhaven. De CBvS stelt dat het IMF heeft gesproken over een “opmerkelijke voortgang” die in de afgelopen drie jaar geboekt is bij de handhaving van een sterke en stabiele groei en de modernisering van de publieke sector. De delegatie kwam tot de conclusie dat de dalende olie- en goudprijzen, de sterke loonstijging in de publieke sector en de stijging van overheidsuitgaven sinds eind 2012 hebben geleid tot een begrotingsprobleem, maar de regering heeft wel noodzakelijke begrotingsmaatregelen getroffen om de stabiliteit van de economie te beschermen.De geplande invoering van het Spaar- en Stabiliteitsfonds werd geprezen omdat dit fonds zal helpen de impact van prijsschommelingen op de olie- en goudmarkt te minimaliseren en langetermijnbesparingen te realiseren. Volgens het persbericht van de CBvS deed het IMF aanbevelingen om verdere begrotingsmaatregelen op te nemen. Het IMF verwelkomde de inspanningen om het toezichthoudend kader te versterken. De experts noteerden de voortgang die is geboekt bij de uitgebreide hervormingen van zowel het begrotingsproces als het uitgavenbeleid, de hervorming van het douanestelsel en de uitgebreide belastinghervormingen die momenteel worden voorbereid. Het team verwelkomde ook de plannen van de overheid met betrekking tot indirecte monetaire beleidsinstrumenten en prees de voortgang van de substantiële agenda voor de verbeteringvan de veerkracht van de financiële sector. Het team merkte ook op dat de overheid al een aantal belangrijke stappen heeft genomen om een beter ondernemingsklimaat te scheppen dat de groeivooruitzichten zal ondersteunen, aldus de CBvS.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top