Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Drusgroute Highway 10 in kaart gebracht

22 AUGUST 2013

Willemstad – Het marineschip Zr.Ms. Amsterdam heeft afgelopen week de smokkelroute Highway 10 tussen West-Afrika en Zuid-Amerika in kaart gebracht. Het schip is onderweg naar Curaçao, maar maakte op verzoek van de Europese counterdrugsorganisatie Maritime Analysis and Operations Centre-Narcotics (MAOC-N) in Lissabon, een omweg.

De laatste jaren bereiken steeds meer drugs de Europese markt via de Afrikaanse west- kust, laat het ministerie van Defensie weten. ,,Koeriers maken hierbij veelal gebruik van het kortste oversteekpunt. Dit loopt over de 10e breedtegraad, ook wel bekend als Highway 10”, licht het ministerie toe op zijn website.

Om de drugssmokkel het hoofd te bieden besloten Frankrijk, Ierland, Italië, Nederland, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk tot een gezamenlijke aanpak. Dat leidde in 2007 tot de oprichting van het MAOC-N, waarin de zeven landen drugstransporten langs de Europese en West-Afrikaanse kust met elkaar bestrijden.

Tot dusver was Nederland vertegenwoordigd door de Nationale Politie op het Portugese hoofdkwartier. ,,Door de samenwerking op zee uit te breiden, zetten we een belangrijke stap in de bestrijding van drugstransporten”, aldus commandant van Zr.Ms. Amsterdam, kapitein-luitenant-ter-zee Hans Veerbeek.

,,Deze Europese samenwerking past goed bij bestaande initiatieven in het Caribisch gebied, waardoor het net zich verder sluit.” De Koninklijke Marine voert al jaren counter-drugsoperaties uit in het Caribisch gebied. Door de strategische ligging tussen drugsproducerende landen en afzetmarkten vormen de Caribische eilanden een belangrijke schakel in smokkelroutes naar de Verenigde Staten en Europa. De Amsterdam zet nu koers naar de Caribische wateren. Daar fungeert de bevoorrader de komende vier maanden als stationsschip voor de marine.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top