Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

‘Drie maanden stage huisartsen in ouderenzorg Aruba’

MAANDAG, 26 MAART 2012

ORANJESTAD — De eerste lijn in de gezondheidszorg moet op het gebied van ouderenzorg in de praktijkvoering meer met elkaar samenwerken. Dan kan er meer aandacht komen voor preventie en behandeling van chronische ziekten bij ouderen. Dat zei Volksgezondheids-minister Richard Visser (AVP) zaterdag tijdens het congres ‘Ouderenzorg op Aruba’. Hij daagt de huisartsen uit om het voortouw te nemen door een stage van drie maanden te lopen in de ouderenzorg en op die manier ‘met alle facetten’ kennis te maken.

De Stichting Algemene Bejaardenzorg Aruba (Saba) bestaat dit jaar 40 jaar. Eén van hun feestelijke activiteiten is het congres ‘Ouderenzorg op Aruba’, afgelopen weekend in Renaissance Convention Center. Tijdens de eerste dag – zaterdag – nemen zeven sprekers in de ochtend en acht sprekers in de middag de zaal mee in de problematiek en praktijk van de ouderenzorg. Circa 150 toehoorders uit de gezondheidszorg kwamen hierop af.

Eén van die sprekers is Volksgezondheid-minister Visser. Hij benadrukt aan het begin van de ochtend hoe belangrijk de eerste lijn in de gezondheidszorg is voor de ouderenzorg. Met eerste lijn bedoelt hij huisartsen, wijkverpleging, fysiotherapeuten, praktijkondersteuners, apothekers, medische specialisten, ergotherapeuten en psychologen. “Maar ik kijk in deze opsomming ook naar het personeel van Saba dat elke dag met patiënten en bewoners bezig is.” Visser vindt de preventie en aanpak van chronische ziekten van groot belang en legt zijn toehoorders uit waarom. “Een goede oudedag, daar komen veel zaken bij kijken. Zoals voldoende inkomen, huisvesting, mobiliteit, sociale infrastructuur en gezondheidszorg. Dat raakt veel beleidsterreinen en dus ook verschillende overheidsdepartementen. Het is een uitdaging om met al deze departementen samen te werken”, aldus Visser. “Daarnaast zie ik de kwetsbaarheid van ouderen van 60 jaar en ouder. Zij hebben op sociaal, lichamelijk en psychisch gebied hulp nodig om een plek in de samenleving te behouden. En dat hangt weer af van hun leeftijd, leefstijl, privé-omstandigheden en mate van mobiliteit. Dit vraagt om een multidisciplinaire aanpak en dito samenwerking.”

Koud-watervrees voor ouderenzorg

De bewindsman noemt het flex-pensioen, waarbij mensen de keuze hebben om vijf jaar langer te mogen doorwerken. “Dan moet je natuurlijk wel gezond genoeg zijn om te kunnen blijven werken. Dat kan alleen als je een goede kwaliteit van leven hebt, als je elkaar kunt verzorgen, als je goed voor je kinderen zorgt en je er voor je ouders bent. En dus moeten we er in de samenleving voor elkaar zijn, vanaf de geboorte tot aan de dood.” Hij pleit daarom voor meer samenwerking tussen alle hulpverleners in de eerste lijn. “Ik denk aan gezamenlijke spreekuren met huisartsen, specialisten en apothekers, een goede werkverdeling tussen huisartsen en praktijkondersteuners (een nieuwe functie, waarvoor het Wit Gele Kruis momenteel bezig is met de werving en selectie, red.) en meer contact met wijkverpleging.” Deze visie vraagt volgens Visser om een ‘hernieuwde oriëntatie op de praktijkvoering’ en hij daagt huisartsen uit om daarin het voortouw te nemen. De bewindsman realiseert zich echter dat dit nieuw is en snapt dat er wellicht wat ‘koud-watervrees is om op deze manier om te gaan met de ouderenzorg’. “Daarom bied ik huisartsen aan om eerst met alle facetten van de ouderenzorg kennis te maken. Door middel van een stage van drie maanden, in samenwerking met Saba en onze ziektekostenverzekeraar AZV. Met als doel dat we over de hele linie de huisartsen op één lijn krijgen.” Zijn voorstel levert uit de zaal de nodige positieve respons op.

Share this page:
« Back
Back to Top