Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Douane Suriname krijgt ‘vliegende brigade’

10/06/2013

PARAMARIBO – Bij de douane komt er nog dit jaar een ‘vliegende brigade’. Deze eenheid, bestaande uit “jonge, bevlogen douaniers”, gaat voornamelijk in het veld opereren om malafide praktijken zoals goederensmokkel en gefingeerde doorvoer aan te pakken. Zo stellen belastingdirecteur Tony van Dijk en Aanand Ramjilal, voorzitter van het interim-managementteam bij de douane.

Deze eenheid zal niet enkel belast worden met wegcontroles, maar ook met andere taken in samenwerking met andere afdelingen van de belastingdienst. “Wij zullen in de toekomst meer dan in het verleden het geval geweest is, gezamenlijk optrekken”, zegt Van Dijk. Douane en andere afdelingen zullen voortaan als eenheid optreden, niet meer gescheiden zoals nu nog gebeurt. In de maand juli is er al een “heel belangrijke operatie” gepland voor de Vliegende Brigade. Wat de actie concreet inhoudt wil de belastingentopman niet prijsgeven.

De douane wordt nog te vaak geassocieerd met havens en grensposten, terwijl deze dienst volgens haar wettelijke taakstelling overal in het land mag optreden, stelt Ramjilal. De bedoeling is dat de ‘Flying Squad’ samen met politie en leger op pad gaat tijdens acties tegen illegale praktijken. De interim-manager voert aan, dat er sterke aanwijzingen zijn dat goederencontainers bestemd voor doorvoer naar Guyana, nimmer de grens overgaan.

Deze goederen worden via sluipwegen op de lokale markt gebracht waardoor er geen invoerrechten worden betaald. Wat de fiscus jaarlijks misloopt door belastingontduiking is moeilijk te zeggen, stelt directeur Van Dijk. De maatregelen die getroffen worden zijn erop gericht dit probleem tot het uiterste minimum terug te dringen. Totale uitroeiing van belastingfraude is onmogelijk. Nergens in de wereld lukt dat, benadrukt de belastingentopman. De nieuwe eenheid zal zodanig zijn toegerust dat desgewenst doorvoercontainers gevolgd kunnen worden. Ook zal de eenheid op bepaalde locaties toeslaan “om die jongens in de kraag te vatten”. “Dat is één van de redenen waarom we die Flying Squad zo snel mogelijk willen hebben”, zegt Ramjilal.

Bron: De Ware Tijd,  Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top