Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Discussie laait op over vergoeding borstreconstructie op Aruba

 

WOENSDAG, 26 JUNI 2013

ORANJESTAD — Met borstkanker als meest voorkomende ziekte bij vrouwen, pleit plastisch chirurg Howard van Niel, recent gecontracteerd bij AZV, voor een volledige vergoeding voor borstreconstructie. AZV geeft echter aan duidelijke grenzen te stellen. “Wordt er geopereerd vanuit medisch oogpunt of spelen er toch cosmetische factoren mee?”

De vergoeding van een borstreconstructie wanneer één of beide borsten zijn verwijderd nadat er bij de patiënt kanker is geconstateerd, spreekt niet voor zich. Dit benadrukte Van Niel tijdens een presentatie die hij gisteravond gaf op uitnodiging van Mary Joan Foundation. Hij lichtte de verschillende behandelmethodes toe voor borstreconstructie en pleitte voor volledige vergoeding door AZV.

Woordvoerder Solange Tchong van AZV reageert: “Wij maken onderscheid tussen een esthetische ingreep en een cosmetische ingreep. In het geval van een borstreconstructieve operatie is de scheidslijn heel dun.” Tchong legt uit dat de wet dit voorschrijft.

Volgens Van Niel heeft een borstreconstructie niets met schoonheid te maken, maar met het psychisch herstelproces. “Dokter Van Niel vertelde ons dat het gaat om de psychische schade. Een vrouw moet zich weer heel kunnen voelen. Dat kan niet als zij lijden onder de wonden die zij op hun lichaam hebben”, zegt Consuela Camera van Mary joan Foundation. “Dan voelen zij zich mismaakt. Dat heeft niets te maken met schoonheid, maar met gevoel. Veel vrouwen herkenden zich in de woorden van Van Niel.”

Tummytuck

Een voorbeeld van een dunne scheidslijn tussen de cosmetische en de medische kant van de operatie kwam naar voren in het verhaal van een ex-kanker patiënt. Publiekelijk vertelde zij dat, nadat haar borsten operatief waren verwijderd toen er een agressieve vorm van kanker bij haar was geconstateerd, ze haar borsten heeft laten reconstrueren door midden van een tummytuck. “Een tummytuck houdt in dat er vel en vet wordt weggehaald bij de buik en vervolgens wordt gebruikt voor het namaken van borsten”, legt Camera uit. “Ja, dit betekent inderdaad dat de buik ook platter wordt”, zegt Camera. “Maar dit is natuurlijk alleen een middel, geen doel.” Camera: “Deze patiënt heeft de plastische ingreep na een lang proces toch vergoed gekregen door AZV, maar zij is één van de weinigen. Het laatste waar een patiënt op zit te wachten, is een een slepend en vermoeiend proces over geld. De ziekte op zich is moeilijk genoeg.”

Medische indicatie

“Laar ik het duidelijk stellen”, zegt Tchong namens medisch adviseur Ruben Tjong Sie Fat van AZV: “Wanneer er sprake is van een medische indicatie, zoals een aangeboren afwijking, een trauma of een ziekte, kan de vergoeding aangevraagd worden bij het Uitvoeringsorgaan AZV. Als dan aangetoond wordt dat het aan deze eisen voldoet, wordt de aanvraag goedgekeurd.” Tchong erkent dat er vaak sprake is van een medisch-inhoudelijke discussie als de aanvraag op de grens ligt. “Het is dan de vraag of de ingreep puur medisch is of dat de prioriteit toch echt meer ligt bij de cosmetische aspect.”

In de gisteren gepresenteerde gezondheidsmonitor staat dat in de periode van 2007 – 2010 borstkanker met stip op nummer 1 staat in de lijst van meest voorkomende kankers op Aruba; huidkanker is hierin niet meegerekend (dit is zowel bij mannen als bij vrouwen op Aruba de meest voorkomende vorm van kanker). In deze periode werden 212 nieuwe gevallen van borstkanker gemeld. Dit is is 46,5 procent van het totale aantal diagnoses van kanker bij vrouwen.

Bron: Amigoe, Aruba

Share this page:
« Back
Back to Top