Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Deadline betalen nominale premie basisverzekering ziektekosten op Curacao

ZATERDAG, 29 JUNI 2013

WILLEMSTAD — Verzekerden die onder de basisverzekering ziektekosten vallen (bvz) hebben tot uiterlijk 1 juli de tijd om de nominale premie van 82 gulden aan de Landsontvanger te voldoen. Werkgevers van personen die de premie niet hebben betaald kunnen binnenkort een dwangbevel van de Landsontvanger krijgen dat hen verplicht een deel van het salaris aan de Landsontvanger af te dragen. Dat maakte Ontvanger Alfonso Trona vandaag bekend.

Verzekerden die onder de bvz vallen kunnen de nominale premie op twee manieren betalen: aan de balie bij de Landsontvanger of via de bank. Alle verzekerden met een inkomen boven de 1000 gulden zijn verplicht om hieraan te voldoen. Verzekerden konden net als bij de motorvoertuigenbelasting de premie in twee termijnen betalen. Het eerste gedeelte van 41 gulden had uiterlijk 31 januari betaald moeten zijn. Het tweede en laatste gedeelte uiterlijk 1 juli. Doordat het personeel van de Landsontvanger gisteren staakte, verliepen alle betalingen daar zeer moeilijk, zegt Trona.

De nominale premie is een verplichte last voor de bvz-verzekerden. Het innen hiervan is een prioriteit van de Landsontvanger. Volgens Trona heeft de Landsontvanger op dit moment nog geen zicht op het aantal personen die de premie nog niet (volledig) hebben betaald. Eerst zal de overheidsdienst haar bestanden met die van publieke zorgverzekeraar SVB vergelijken. In principe zijn alle personen die een verzekeringskaart van SVB, PP, BZV en FZOG hebben een bvz-klant. Volgens Trona zal de bestandsvergelijking tussen de twee tot drie weken duren. Vervolgens zal de Landsontvanger als bekend is wie er een premieschuld heeft een loonvordering doen op hun salaris. Hier komen geen extra kosten bovenop. Dat betekent dat er geen boete wordt opgelegd, zegt Trona. Dit jaar int de Landsontvanger voor het eerst de nominale premie. De bvz is op 1 februari ingevoerd.

Personen die de nominale premie willen gaan betalen moeten hun volledige naam, nummer van identiteitsbewijs (sedula) en eventueel crib-nummer opgeven. Ook bij bancaire overschrijvingen moeten deze gegevens vermeld worden. Het kantoor van de Landsontvanger is van kwart voor acht ‘s ochtends tot half vier ‘s middags non stop geopend. Ook kan via alle banken op het eiland het bedrag worden overgemaakt.

Bron: Amigoe, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top