Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Dataverzameling is uitdaging in Surinaamse gezondheidssector

14/10/2013

Paramaribo – Suriname moet vooral werken aan het verzamelen van data. Dit is één van de belangrijke adviezen aan medische specialisten en de overheid bij de afsluiting van het Wonnie Goedhart Oncologie Symposium. “Het zou simpel moeten zijn, maar aan de andere kant toch weer niet”, merkt internist Els Dams tijdens haar evaluatie van het symposium op.

Na vier dagen informatie over diverse onderwerpen op het gebied van oncologie noemen zowel de sprekers als organisatoren het een geslaagd evenement.

“Suriname heeft maar één pathologisch lab dus zou het in principe makkelijk moeten zijn om data te verzamelen”, zegt Dams voorzichtig. Maar de arts die in het Diakonessenhuis werkt, benadrukt dat er ook een negatieve zijde kan zijn bij het verzamelen van data: schending van privacy. Bij het verzamelen van data is het voor de specialist van groot belang dat er een goed beveiligd systeem wordt ontwikkeld waarvan alleen mensen die de data nodig hebben, gebruik kunnen maken. Het gevaar waar Dams voor waarschuwt is dat gevoelige informatie van patiënten op straat komt als er geen goed systeem is. De informatie die verzameld wordt zal volgens haar immers door diverse personen, waaronder beleidsmakers, verzekeringsmaatschappijen en medische instellingen, gebruikt worden. Het verzamelen van data bevindt zich volgens Dams nog in kinderschoenen.

Vooruitgang

Behalve het verbeteren van de dataverzameling, zal de oncologische sector in Suriname ook moeten werken aan educatie en onderzoek. Naast de diverse verbeterpunten merkten verschillende sprekers op dat het enige Radiotherapeutisch Centrum Suriname (RTCS) vooruitgang heeft geboekt in de afgelopen drie jaar. John Praag van het Erasmus Medisch Centrum- Daniel den Hoed in Nederland, meent dat het RTCS vanaf het begin een goede start heeft gemaakt. “Dus het kan makkelijk met alle ontwikkelingen mee.”

Praag heeft meegewerkt aan de opzet van het bestralingscentrum en bevestigt sinds kort twee nieuwe radiotherapeuten opgeleid te hebben. Met de twee nieuwe specialisten heeft Suriname nu drie, onder wie Peter Novak die hoofd van de afdeling is. In het nationaal plan van het ministerie van Volksgezondheid is ook het verbeteren van de oncologische klinieken opgenomen. Het decentraliseren van deze zorg is één van de verbeterpunten.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top