Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Daling winst Aruba in januari 2013

WOENSDAG 29 mei 2013

ORANJESTAD – De Arubaanse overheid ontving in de eerste maand van dit jaar minder inkomsten uit winstbelasting (-4,9 miljoen florin), loonbelasting (-2,9 miljoen) en omzetbelasting bbo (-1,1 miljoen) dan in dezelfde periode in 2012.

Dit blijkt uit het maandverslag over januari 2013 van de Centrale Bank van Aruba (CBA). Toch stegen de totale belastingopbrengsten in genoemde maand wel, namelijk met 1,8 miljoen (circa 2,1 procent meer), vergeleken met een jaar eerder. In totaal werd er in januari 87,7 miljoen florin aan belastingen binnengehaald. De stijging per saldo ondanks de afname van de winstbelasting, loonbelasting en bbo is onder andere te danken aan een toename van de zogeheten niet-belastingontvangsten met 1,7 miljoen. Ook andere inkomsten waren iets meer, zoals de invoerrechten (+1,7 miljoen), grondbelasting (+1,6 miljoen), accijns op tabak (+1,2 miljoen), accijns op bier (+1 miljoen) en inkomsten uit gokvergunningen (+1,2 miljoen).

Uit het maandverslag van de Centrale Bank van Aruba blijkt voorts dat de voornaamste economische sector van het eiland, het toerisme, het goed doet. In januari 2013 verwelkomde Aruba 5,7 procent meer verblijfstoeristen. Dat komt overeen met 4.112 meer bezoekers dan in januari 2012. De groei zit ’m vooral in Latijns-Amerika en Noord-Amerika, dat een kwart (25,6 procent) meer toeristen voor Aruba produceerde. Verdere analyse toont aan dat uit de Verenigde Staten, traditioneel de belangrijkste toeleverancier van bezoekers, de groei met 1,9 procent (841 gasten) minder scherp is terwijl Canada met 2,6 procent zakte dan uit buurland Venezuela. In de eerste maand van 2013 kwamen er 31,1 procent, bijna een derde, meer Venezolanen naar Aruba. In absolute aantallen gaat het dan om 2.238 verblijfstoeristen uit Venezuela. Het CBA-maandverslag vermeldt niet hoeveel toeristenovernachtingen in januari dit jaar werden geregistreerd. Evenmin hoeveel de inkomsten van Aruba uit het toerisme in deze maand bedroegen. Wel staat de Centrale Bank nog even stil bij de spectaculaire groei van het cruisetoerisme in januari dit jaar. Met 64 cruiseschepen die Aruba aandeden tegen slechts 14 in dezelfde maand 2012, ontving het eiland 24,9 procent meer cruisepassagiers; namelijk een stijging van 23.625 naar 118.542.

Bron:  Antilliaans Dagblad

 

 

Share this page:
« Back
Back to Top