Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Curacaose Taams Kliniek zoekt oplossing voor financiele problemen

20 SEPTEMBER 2013

Willemstad – Het gaat financieel niet goed met de Taams Kliniek. ,,Het is hangen en wurgen.” Dat bevestigt directeur Earl Esseboom tegenover deze krant. Om uit het slop te komen is oud-financieel directeur van Aqualectra Dieudonné van der Veen aangesteld om de directie te versterken.

Inmiddels is contact opgenomen met minister van Gezondheid, Milieu en Natuur Ben Whiteman (PS) om te praten over de tarieven in de gezondheidszorg. ,,De tarieven zijn niet gunstig voor ons. We voeren nu een twee-sporenbeleid. Enerzijds hopen we dat de tarieven aangepast gaan worden, anderzijds zijn we bezig met een herfinanciering. Dat zou in een maand geregeld moeten kunnen worden, daarover zijn we al in gesprek met de bank”, aldus Esseboom.

Whiteman liet gistermiddag desgevraagd weten woensdag een telefoontje gehad te hebben van de directeur van de Taams Kliniek. ,,Hij heeft aan de bel getrokken in verband met hun financiële situatie. Een tijdje geleden waren er al problemen, toen is mij gevraagd te interveniëren. Nu blijkt dat we weer aan tafel moeten zitten.”

De minister heeft aangegeven te zullen terugkoppelen, maar is daar nog niet aan toegekomen. Op de vraag of de kliniek te redden valt antwoordt de minister: ,,Daarover moeten we nu gaan praten. Ik begrijp dat er ernstige problemen zijn, net zoals bij de meeste instellingen in de gezondheidszorg. Ik maak me zorgen om alles wat met zorg te maken heeft. Ik zet me in voor de zorg, ik doe wat mogelijk is. De overheid is in algemene zin verantwoordelijk voor de zorg. Als een instelling een probleem heeft gaat de overheid kijken wat er gedaan kan worden. Maar het is niet zo dat de overheid verantwoordelijk is voor instellingen in de private sector.”

Sinds 1 juli maakt Van der Veen al deel uit van de directie. Esseboom legt uit waarom: ,,We willen onze organisatie zo goed mogelijk leiden. Van der Veen heeft ervaring bij Aqualectra en is een sterke financiële man. Wij zijn medici.” Esseboom vormt samen met specialist Arthur Liqui Lung de directie van de Taams Kliniek. In oktober 2009 namen zij de Taams Kliniek over die daarvoor altijd in handen is geweest van de familie Taams. Woensdag vond er een gesprek plaats tussen de directie en vakbond CBV (Curaçaose Bond van Werknemers in Verplegende en Verzorgende Instellingen).

Coromoto Maria van de vakbond kon gisteravond niet aangeven wat er tijdens het gesprek is besproken omdat zij wegens ziekte afwezig was. Esseboom geeft aan dat het gesprek te maken had met spanningen binnen de instelling. ,,Er is een aantal punten naar voren gebracht, één ervan had te maken met onze werknemers op de financiële afdeling. Inhoudelijk ga ik er niet op in maar er is in goed overleg vergaderd en er is voorgesteld over een maand nog eens om de tafel te zitten.”

Het bedrijf werkt hard om de financiële administratie op orde te krijgen, die volgens Esseboom bij de overname in 2009 een complete chaos was. ,,De financiële administratie bestond toen uit twee personen die daar niet competent voor waren. We vonden dozen met bonnetjes. Deze situatie legt druk op de organisatie, we hebben daarvoor begrip gevraagd. We hopen over een maand de jaarcijfers van 2012 te kunnen overhandigen.”

Bron: Antilliaans Dagblad, Curaçao

Share this page:
« Back
Back to Top