Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Curacaose Staten bezorgd over veiligheid personeel en gedetineerden in gevangenis

8 AUGUSTUS 2013

Weer wapens gevonden

Willemstad – Tijdens een controle in de gevangenis zijn wapens aangetroffen. Het parlement vreest voor de veiligheid van zowel de bewakers als de gevangenen. Om hoeveel wapens het gaat en waar de wapens zijn aangetroffen, is voor- alsnog niet bekend. Minister van Justitie Nelson Navarro (PAIS) was gisteren niet bereikbaar, de gevangenisdirectie even- min. Politiewoordvoerder Reginald Huggins kon alleen de vondst bevestigen, maar verwees voor details naar Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK).

Statenlid Hensley Koeiman van oppositiepartij MAN noemt de vondst ‘heel erg’. ,,Het feit dat de wapens daar nog altijd kunnen ko- men geeft te denken, het is een zeer gevaarlijke situatie voor zowel de gevangenen als het personeel.” Koeiman stelt dat er genoeg beveiligingssystemen zijn die dit zouden moeten kunnen voorkomen. ,,Laat iedereen door de detectiepoortjes gaan, de directeur, de minister, iedereen. Als het systeem wordt uitgeschakeld, moet er een alarm afgaan. We moeten gaan doen wat we moeten doen.”

Koeiman stelt tijdens een bezoek in 1998 aan de gevangenis te hebben  meegemaakt dat een bewaker het detectiesysteem had uitgeschakeld, waardoor iedereen ongestraft door de detectiepoortjes kon lopen. ,,Het zou namelijk slecht voor zijn potentie zijn.” Het wordt volgens Koeiman tijd dat de Staten, naast een openbaar debat over criminaliteit, dat na het reces zal plaatsvinden, ook achter gesloten deuren de kans krijgen ideeën aan te dra- gen om de criminaliteit aan te pakken. ,,Dit is een heel serieus probleem, la- ten we het voorzichtig aanpakken. Het gaat nu niet om scoren in een openbaar debat, maar we moe- ten met ideeën komen die bijdragen aan de oplossing van het probleem.”

PAIS- Statenlid Alex Rosaria noemt het ‘onvoorstelbaar’ dat er nog altijd wapens in de gevangenis kunnen komen. ,,Wat ik denk dat er moet gebeuren, en daarvoor zal minister Navarro een plan hebben, is regelmatig de gevangenis opschonen. Zet middelen als honden in. ,,Vooral voor bewakers is deze situatie levensgevaarlijk. Het is al een stressvolle baan, zij moeten nu hun werk doen in de wetenschap dat er wapens binnen zijn. Dat vraagt om actie.”

Rosaria pleit ervoor dat er meer gedaan wordt om wapens buiten de gevangenis te houden. ,,Die wapens komen niet aanwaaien, ze moeten ergens vandaan komen. Ik vraag me af hoe het zit met de controle. We moeten meer moeite doen om te kijken waar ze vandaan komen.”

PAR-Statenlid Zita Jesus-Leito vindt eveneens dat er een effectievere manier gevonden moet worden om constante controle te kunnen voeren. ,,Niet alleen wapens komen binnen, ook telefoons en andere spullen die daar niet horen. Het is een lappendeken geworden waardoor de veiligheid niet goed gegarandeerd kan worden. Dit is niet goed voor de gevangenen en het personeel. Ik ben blij dat Navarro na het reces naar het parlement komt om te praten over criminaliteit en veiligheid, ik hoop dat hij met een plan onder de arm aan- komt waarin staat hoe hij de situatie gaat aanpak- ken.”

Statenlid van Pueblo Soberano Elmer Wilsoe, tevens oud-minister van Justitie, wilde gisteren nog niet reageren op het voo val. ,,Ik ken de ins en outs niet, de gevangenis en de minister moeten eerst met een rapport komen, dat is de normale gang van zaken. Dan zal ik reageren.”

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top