Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Curacaose politiebond eist opheffing schorsing korpschef

12-09-2013

CURAÇAO – Politievakbond NAPB eist dat minister van Justitie Nelson Navarro zijn beslissing om korpschef Marlon Wernet te schorsen, terugdraait. “De bond is het helemaal niet eens met dit politieke gedoe”, zegt Rolando Abraham van de NAPB. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Wernet werd op non-actief gesteld nadat een van de verdachte in de zaak van de moord op politicus Helmin Wiels, Luigi Florentina, vrijdag dood werd gevonden in zijn cel. Florentina was vlak daarvoor overgeplaatst van de marinekazerne in Suffisant naar de politiecellen in Barber. “Wernet was op dienstreis naar Aruba toen de overplaatsing werd geregeld”, zegt Abraham. “Hoe kan de minister iemand verantwoordelijk houden die geeneens aanwezig was?”

Gevolgen
De bond eist dat minister Navarro de ordemaatregel terugtrekt, of hij moet ‘dealen met de gevolgen.’ Wat deze gevolgen inhouden, kan Abraham niet prijsgeven. “Ik kan de strategie van de bond niet naar buiten brengen maar wij eisen zo spoedig mogelijk actie.”

Elmer Wilsoe 
De bond is niet de enige die de schorsing van Wernet in twijfel trekt. Ook Statenlid Elmer Wilsoe heeft in een brief aan minister Navarro zijn zorgen geuit. Wilsoe vraagt zich af welke criteria hebben geleid tot de schorsing van Wernet en waarom hoofdofficier van Justitie Heiko de Jong en de minister zelf zonder kleerscheuren vanaf lijken te komen. Wilsoe is van mening dat de verantwoordelijkheid op alle schouders van de justitiële keten rust. Navarro heeft al laten weten dat eventuele acties van de bond geen invloed zullen hebben op zijn beslissing.

Bron: Versgeperst, Curacao

 

Weinig concreets op persconferentie Navarro

11-09-2013

CURAÇAO – De persconferentie van minister van Justitie Nelson Navarro heeft tot weinig nieuws geleid. De persconferentie, naar aanleiding van een motie van de Staten die maandag is aangenomen, vond vanmiddag plaats in Fort Amsterdam. Ook Guillano Schoop van het Openbaar Ministerie (OM) schoof aan.

Het OM begrijpt de honger naar meer informatie wel, maar meldt dat het belang van het onderzoek boven het belang van informatievoorziening staat. “Vandaag zal zoals gezegd in elk geval getracht worden, duidelijk te maken waarom het op dit moment niet mogelijk is om meer over het onderzoek prijs te geven”, aldus Schoop.

Langzaam proces
Schoop benadrukte dat het onderzoek een ‘langzaam proces’ is, waar wel degelijk schot in zit. Sinds de laatste persconferentie, op 19 juni, is er meer inzicht verkregen in de vraag wie de intellectuele daders zijn. Ook zijn er waarschijnlijk drie liquidaties opgelost die in verband staan met de moord op Wiels. Details of een nadere toelichting ontbreken echter.

Onbeantwoord
Zo bleven veel vragen onbeantwoord of onbevestigd. Van de 43-jarige verdachte Monica B. is bevestigd dat zij vastzit op Curacao, maar bleef een locatie desgevraagd achterwege. Over de precieze verdenking tegen haar is niets losgelaten.

Parlement
Ze leken eigenlijk niet te willen, maar ze moesten wel. “Het was de wens van het parlement om deze persconferentie te houden”, zei minister Navarro. Hij merkte op dat het eigenlijk vreemd is dat het parlement er niet bij stil heeft gestaan of een persconferentie op dit ogenblik ook daadwerkelijk nut heeft. Hij voegde daaraan toe dat er meer feiten naar voren zijn gebracht dan op eerdere persconferenties, “dus in die zin kan ik wel zeggen dat het zinvol is geweest.”

Bron: versgeperst, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top