Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Curaçaose parlementariër Omayra Leeflang verlaat partij PAR, gaat verder als onafhankelijk Statenlid

26-06-2013

CURAÇAO – Statenlid Omayra Leeflang heeft haar vertrek bij de PAR aangekondigd. Leeflang laat in een bericht aan de pers weten dat ze morgen tijdens een persconferentie haar vertrek zal toelichten. Naar verluidt neemt ze haar zetel mee om als onafhankelijk Statenlid plek te nemen in het parlement.

Bron: Versgeperst, Curacao

 

Leeflang verder als onafhankelijk Statenlid

WOENSDAG, 26 JUNI 2013

WILLEMSTAD — Sinds vanochtend is Omayra Leeflang geen lid meer van de PAR en maakt ze geen deel meer uit van de fractie van de gele partij in de Staten. Ze gaat verder als onafhankelijk lid van de Staten van Curaçao.

Leeflang wil vandaag nog niet reageren op haar beslissing om haar ontslag in te dienen en zegt dat ze de partij vandaag de kans wil geven om zich over haar ontslagbrief te buigen. Leeflang heeft zich in het verleden vaak fel uitgelaten tegenover PAR-leden die overstapten naar een andere politieke partij.

Vorig jaar noemde zij bijvoorbeeld Glenn Sulvaran een verrader, omdat hij in november uit de PAR-fractie stapte om als onafhankelijk Statenlid de huidige coalitie aan een meerderheid te helpen. Sulvaran is een verrader in de ogen van Leeflang, omdat hij tot een dag daarvoor niets had gezegd en ook na zijn beslissing om onafhankelijk te worden geen bericht heeft gestuurd naar de partij.

Sulvaran heeft nooit zijn ontslagbrief ingediend bij de PAR en is nog steeds lid van de partij. Een poging van een groep van 30 binnen de PAR om Sulvaran te laten royeren, mislukte.

Leeflang heeft al maanden geen partijvergaderingen bezocht. Ze was ook niet aanwezig bij de vergaderingen over het proces om een nieuw politiek leider te kiezen. Desondanks is er van haar kant geen officieel bericht gekomen dat ze voornemens is om met de partij te breken. Pas vanochtend meldde ze per brief dat ze met de partij breekt en als onafhankelijk Statenlid verder gaat.

Bvz

Naar verluidt is de beslissing van Leeflang gebaseerd op het feit dat Daniel Hodge gisteren gekozen is tot de nieuwe politiek leider van de PAR. Omayra, die zichzelf niet beschikbaar heeft gesteld voor deze functie, zou zich niet kunnen vinden in de keuze van de leden van de gele partij om Hodge als politiek leider aan te stellen.

Het is het kabinet-Hodge dat onder andere de basisverzekering ziektekosten heeft ingevoerd. Volgens Leeflang zit deze wet vol fouten. Zij is inmiddels ook met het initiatief Hustisia Penshonado (HP) begonnen met het doel om een gang naar de rechter te maken.

Een bijeenkomst van HP in Rust & Burgh heeft een bedrag van circa 4000 gulden opgeleverd. Leeflang omschreef de bijeenkomst als succesvol en stelt dat hiermee nu al ongeveer tweederde van de kosten voor een rechtszaak tegen het land in verband met de basisverzekering ziektekosten (bvz) binnen is.

Zonder vooralsnog in details te treden zei Leeflang dat de basis voor de rechtszaken de discriminatie zal zijn die de bvz teweegbrengt en de schade die de wet gepensioneerden heeft berokkend. Ook gaat er een brief naar de sociale verzekeringsbank SVB met een eis voor gelijke behandeling van alle gepensioneerden.

Leeflang was zeer te spreken over de opkomst van afgelopen zondag. Ongeveer 400 gepensioneerden waren aanwezig. Die gingen akkoord met het traject dat bewandeld zal worden. Saran Inderson is de advocaat die dit gaat doen. Zij is, aldus Leeflang, bereid om tegen een sociaal tarief de zaken aan te spannen.

Iedereen die aanwezig was heeft een bijdrage geleverd aan de kosten van de rechtszaken. Het betrof echter geen registratie om een vereniging of iets dergelijks te beginnen. Leeflang weerspreekt dan ook insinuaties dat dit het doel is van Hustisia Penshonado. “Ons doel is om voor alle gepensioneerden op te komen. Iedereen die zich hierin kan vinden, kan naar de informatiebijeenkomsten komen en zijn bijdrage leveren.”

Brief

Op basis van de verklaringen van de minister van Gezondheid, Ben Whiteman (PS), dat bepaalde groepen gepensioneerden tegemoet zullen worden gekomen in de vorm van een verzekering voor tandarts- en brilkosten, is gisteren ook besloten een brief naar de SVB te sturen. Volgens Leeflang discrimineert de bvz al door een groep gepensioneerden (met een maandelijks inkomen tot 3500 gulden) wel te verzekeren voor tandheelkundige zorg en brillen. In de brief eisen alle gepensioneerden een gelijke behandeling.

HP heeft inmiddels een eigen Facebook-pagina, waarop Leeflang relevante artikelen over de actie zal plaatsen.

Bron: Amigoe, Curacao

 

Daniel Hodge nieuwe politiek leider PAR

WOENSDAG, 26 JUNI 2013

WILLEMSTAD — Daniel Hodge is na een democratisch verlopen proces binnen de PAR gisteravond gekozen tot de nieuwe politiek leider. Hij volgt Emily de Jongh-Elhage op die zich enkele maanden geleden uit de actieve politiek terugtrok.

Het was spannend gisteravond nadat de ongeveer 130 aanwezige stemgerechtigde leden van de PAR hun stembiljet hadden ingevuld en gedeponeerd. De meningen daarna waren verdeeld. Zou het Hodge of Marilyn Alcalá-Wallé worden of had Zita Jesus-Leito toch genoeg stemmers weten te trekken?

Na ruim een halfuur te hebben gewacht kwamen de leden van de verkiezingscommissie naar buiten met de uitslag. En de winnaar is: Daniel Hodge. Een luid gejuich brak los. Alcalá-Wallé en Jesus-Leito waren de eersten die Hodge feliciteerden.

Eensgezindheid was trouwens het motto. Vicevoorzitter David Dick zei maandag na het laatste debat tussen de kandidaten dat er geen verliezers zouden zijn en dat ongeacht wie de nieuwe leider zou worden, de drie kandidaten belangrijke pionnen blijven voor de toekomst van de partij.

Hoeveel stemmen er totaal zijn uitgebracht en hoeveel stemmen elk kandidaat heeft behaald, werd gisteravond niet gezegd. Wat wel duidelijk werd gemaakt is dat Hodge overtuigend heeft gewonnen.

Dat Hodge nog steeds een echte PARista was, werd al bij de presentatie van de kandidaten aan de leden van de partijraad van de PAR duidelijk. Toen zei Hodge dat hij weliswaar voor de Pueblo Soberano de functie van minister-president had aanvaard in het takenkabinet, maar dat onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran hem had gevraagd of hij bereid was de uitdaging aan te gaan. Sulvaran is nog steeds geliefd en hij wordt gewaardeerd door een overgroot deel van de PAR-aanhangers.

Tot twee weken geleden was het nog onduidelijk of Hodge daadwerkelijk mee zou doen aan de debatten. Hij was al gekozen als één van de drie kandidaten door de partijraad, maar overwoog zich terug te trekken uit het proces. Dat hij besloten heeft om alsnog mee te doen, heeft goed uitgepakt voor hem.

 

Ys

Tijdens de ledenvergadering gisteren is ook besloten om oud-leider en oud-premier Etienne Ys te benoemen tot erevoorzitter van de PAR. De voordracht werd door het bestuur gedaan. De verdiensten van Ys in zijn periode als premier warden de basis voor deze voordracht, vooral omdat het Ys en de Nederlandse oud-minister voor Koninkrijksrelaties Alexander Pechtold waren die de basis hebben gelegd voor de uiteindelijke schuldsanering, zo werd gisteren naar voren gebracht.

Bestuur

Het veranderingsproces binnen de PAR is met het benoemen van een nieuwe politiek leider echter nog niet af. De bedoeling is dat er vervroegde verkiezingen worden gehouden om nieuwe bestuursleden aan te stellen. Huidig voorzitter Zita Jesus-Leito keert dan niet terug binnen het bestuur. Haar termijn als voorzitter zou sowieso in november eindigen, maar naar verluidt is het de bedoeling dat de nieuwe verkiezingen al in augustus plaatsvinden. Dan moeten ook de leden van de adviesraad worden vervangen en komt er een herziening van de partijstatuten.

Bron: Amigoe, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top