Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Curacaose oppositie wil vergadering Staten over basisverzekering ziektekosten

WOENSDAG, 28 AUGUSTUS 2013

WILLEMSTAD — De Statenfracties van de MAN, MFK, PAR en onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang hebben een openbare vergadering aangevraagd over de basisverzekering ziektekosten (bvz). De aanvragers willen dat de regering dan informatie verschaft over de gevolgen van de bvz voor ouderen. Zij verzoeken Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais) om de ministers José Jardim (Financiën, namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran), Bernard ‘Ben’ Whiteman (Gezondheid) en Jeanne-Marie Francisca (Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, beiden PS) voor de vergadering uit te nodigen.

In een persbericht stelt een van de aanvragers, de MAN, niet te spreken te zijn over de manier waarop de regering de bvz heeft geïntroduceerd, terwijl zij aangeeft dat de door de regering aangekondigde reparaties weinig verlichting voor de ouderen en gepensioneerden met zich mee zullen brengen. “Het is een financiële wet en geen wet die betrekking heeft op de volkgezondheid. Het tast direct het inkomen van de gepensioneerden aan. Het gaat om 10 procent over hun gehele inkomen. Het gaat hierbij om hun pensioen, rente op hun spaarrekening, inkomen via huizen die zij verhuren. Daarbij komt nog het feit dat zij elke keer dat zij een recept gaan halen, zij een gulden per medicijn moeten betalen, terwijl zij per jaar al een nominale premie van 92 gulden moeten betalen.”

De blauwe partij merkt ook op dat vroeger het gezinshoofd een premie voor de gehele familie betaalde. Maar nu moet iedereen een aparte premie betalen. De MAN hekelt ook het feit dat de zorg, waar men nu voor in aanmerking komt, achteruit gaat. Zo zijn brillen en tandheelkundige zorg voor een grote groep uit het basispakket gehaald, het aantal fysiotherapiebehandelingen wordt beperkt tot vier. Patiënten moeten bij een botika of huisarts staan ingeschreven, terwijl men in het buitenland niet meer verzekerd is, aldus de MAN.

In een persbericht waarschuwt de MAN voor de negatieve sociale aspecten van de bvz. Dit is een van de redenen waarom zij voorstander is van een diepgaand onderzoek naar de gevolgen van alle maatregelen die de regering vanaf januari tot nu toe heeft genomen heeft gehad voor de koopkracht van gepensioneerden. De partij stelt dat zij met deskundigen op zoek zal gaan naar oplossingen voor een gedegen ziektekostenverzekering voor Curaçao. Ook roept zij mensen op die slechte ervaringen hebben met de bvz, contact op te nemen met haar fractie in de Staten.

De MAN houdt vanmiddag een persconferentie waarin zij op haar visie over de bvz zal ingaan.

Bron: Amigoe, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top