Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Curacaose minister en Centrale Bank geven uiteenlopende prognoses economie

ZATERDAG, 03 AUGUSTUS 2013 15

WILLEMSTAD — De Curaçaose economie zal in 2014 een krimp doormaken van 0,3 procent. Dat heeft minister Jose Jardim van Financiën laten weten. Recentelijk heeft hij de concept-begroting voor 2014 opgesteld. Opmerkelijk is dat de Centrale Bank van Curaçao en Sinter Maarten (CBCS) voor 2014 juist een groei voorspelt.

Jardim heeft zijn prognose wel naar boven bijgesteld. Eerder voorspelde hij een krimp in het bnp van 0,6 procent voor volgend jaar. De CBCS schetst twee scenario’s voor 2014. In het ‘basisscenario’ zal de economie groeien met 0,1 procent in dat jaar. Het tweede scenario gaat ervan uit dat er in 2014 gestart wordt met de bouw van het nieuwe ziekenhuis. In dat geval zou er sprake zijn van een groei van 1,1 procent.

Voor het huidige jaar lopen de cijfers eveneens uiteen. Minister Jardim voorspelt voor 2013 een krimp van 1,7 procent, eerder schatte hij in dat dat zelfs een krimp van 2,2 procent zou worden. De CBCS is ook hier weer positiever: die voorspelt een krimp van 0,7 procent voor 2013.

Onlangs presenteerde de CBCS het jaarverslag over 2012. Vorig jaar kromp het bnp op Curaçao met 0,1 procent. De CBCS had dat vorig jaar precies zo voorspeld. De prognose van vorig jaar voor het jaar 2013 was een bnp-groei van 0,2 procent. Dit heeft de bank dus naar beneden bijgesteld.

Minister Jardim gaf verder aan dat hij voor het jaar 2015 een economische groei verwacht van 1,5 procent en voor 2016 zelfs 2,1 procent. De concept-begroting voor 2014 van Financiën heeft Jardim bij de Raad van Advies (RvA) en het College financieel toezicht (Cft) neergelegd. Deze organen zullen advies uitbrengen. Het is de bedoeling dat de begroting in september ter goedkeuring naar de Staten gaat.

Bron: Amigoe, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top