Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Curacaose gepensioneerdenvereniging zet bodemprocedure tegen basisverzekering ziektekosten door

DINSDAG, 17 SEPTEMBER 2013

WILLEMSTAD — Hustisia Penshonado (HP), de belangenorganisatie voor gepensioneerden op het eiland, zal een spoedeisend bodemprocedure tegen de overheid indienen over de basisverzekering ziektekosten (bvz). Dit heeft HP-woordvoerder Omayra Leeflang gisteren aangegeven tijdens een persconferentie van de organisatie. De stap naar de rechter komt nadat de overheid niet is ingegaan op een door HP ingesteld ultimatum.

HP is van mening dat de bvz gepensioneerden te veel belast. Terwijl werknemers in loondienst maar 3 procent aan premie moeten betalen, moeten gepensioneerden 10 procent betalen. Ook discriminatoir is het feit dat er onder de bvz-populatie een onderscheid is gemaakt qua leeftijd en inkomen ten aanzien van het recht op brillen en tandheelkundige zorg. Verder druist de hele opzet van de bvz in tegen internationale verdragen, terwijl er ook tal negatieve adviezen tegen de wet zijn opgesteld, aldus HP.

Het ultimatum aan de regering liep af op 15 september. De regering heeft echter nooit op dit ultimatum gereageerd. HP is niet te spreken over het feit dat de regering niet op haar brief van de 20 augustus, waarin melding werd gemaakt van het ultimatum, is ingegaan. “Het is nu bewezen dat de regering geen respect heeft voor gepensioneerden. Voor deze regering tellen gepensioneerden niet. Minister (Bernard ‘Ben’) Whitman (Gezondheid, Milieu en Natuur, PS), heeft begrip gevraagd voor de financiële situatie van de overheid, terwijl er andere keuzes mogelijk waren om de financiële situatie op te lossen, maar juist gepensioneerden die alleen afhankelijk zijn van hun pensioen wordt gevraagd om begrip te tonen.”

HP hekelt de arrogantie van de macht die de regering uitstraalt, door niet naar lokale gepensioneerden te luisteren. Dit komt volgens HP alleen maar omdat gepensioneerden geen stem hebben. Vakbonden, werkgevers en ambtenaren hebben allen een manier om druk uit te voeren op de regering. Omdat gepensioneerden dat niet hebben, worden zij respectloos behandeld door regering, geeft HP aan. De gang naar de rechter heeft als ultiem doel om gepensioneerden een stem in de lokale democratie te geven.

De spoedeisende bodemprocedure zal binnen twee weken door de advocaat van HP, Saran Inderson, worden aangevraagd. Op 22 september zal HP met Inderson een informatieve bijeenkomst in de International School of Curaçao houden voor alle gepensioneerden om hen op de hoogte te stellen van wat er allemaal bij de bodemprocedure komt kijken.

Bron: Amigoe, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top