Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Curacaos Openbaar Ministerie heeft schulden bij Nederlands Forensisch Instituut afbetaald

VRIJDAG, 04 OKTOBER 2013

WILLEMSTAD — Alleen het Korps Politie Curaçao (KPC) heeft nog openstaande facturen bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het Openbaar Ministerie (OM) heeft alles al betaald. Dit werd duidelijk tijdens het werkbezoek van minister van Justitie Nelson Navarro in Nederland.

De minister heeft de schulden van beide instanties bij NFI en te verrichten forensische onderzoeken besproken met zijn Nederlandse collega minister Ivo Opstelten. Bij die vergadering waren ook de leden van Navarro’s delegatie, secretaris generaal Lily Haseth en beleidsdirecteur Tiara Haselhoef aanwezig.

Korpschef Marlon Wernet wilde eerder niet ingaan op de hoogte van de schuld bij NFI. “Het betreft een interne zaak”, zei Wernet toen desgevraagd. Het is dus nog onduidelijk hoeveel het politiekorps NFI schuldig is.

Aan de andere kant had het OM een miljoenenschuld bij NFI. Dat zei minister Navarro tijdens een wekelijkse persconferentie van de ministerraad afgelopen juni. De miljoenenschuld werd eerder al tijdens het Justitieel Overleg op Aruba besproken met minister Opstelten. Toen was de schuld nog tussen de 600.000 en 650.000 euro, wat omgerekend ruim 2 miljoen gulden is. Deze schuld belemmerde de forensische onderzoeken die NFI voor het lokale OM had moeten uitvoeren. Dit was reden te over voor het ministerie van Justitie en Financiën om een gedeelte van de schuld af te lossen.

Tot een tijd geleden werden diverse strafzaken aangehouden in afwachting van NFI-onderzoeken. De schuld was dus een doorn in het oog van advocaten, maar zorgde ook voor irritaties bij rechters.

Inmiddels is alles betaald en is tevens duidelijk geworden dat er geen achterstanden zijn in te verrichten forensische onderzoeken door NFI.

Naast de schulden bij NFI werd ook het onderzoek naar de moord op Wiels besproken, over onder andere de kosteloze inzet van Nederlandse opsporingsambtenaren. Minister Navarro was hiervoor niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: Amigoe, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top