Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Curacao en St. Maarten willen 24-uurs controle kustwacht

1 JULI 2013

Willemstad  – Als het aan de Curaçaose minister van Justitie Nelson Navarro en zijn collega Justitieminister Dennis Richardson uit St. Maarten ligt, gaat de kustwacht 24 uur per dag, 7 dagen per week de kust van de eilanden bewaken.

Die wens hebben Navarro en Richardson naar voren gebracht tijdens het recente Vierlandenoverleg van Justitieministers op Aruba.  Afgelopen donderdag lichtte Navarro het verzoek toe. ,,We zouden graag een dergelijke 24/7-controle zien. Maar daar over moet er gesproken worden met de baas van de kustwacht en dat is in Nederland de minister van Defensie. We hebben met de vier Justitieministers (naast Richardseon en Navarro zijn dat ook Ivo Opstelten van Nederland en Arthur Dowers van Aruba, red.) afgesproken in overleg een ‘justitieel actiebeleidsplan’ op te stellen, dat met elkaar te bespreken en dan aan de Nederlandse minister van Defensie Jeanine Hennis Plasschaert te presenteren.” Dat zou moeten gebeuren tijdens het komende Vierlandenoverleg van de Justitieministers in december van dit jaar.

De Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch Gebied is een samen werkingsverband tussen Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Nederland. De vier landen zijn samen verantwoordelijk voor de financiën, het justitiële en het algemeen beleid. De organisatie wordt geleid vanuit Curaçao, waar zich de directie, de staf en het reddings- en coördinatiecentrum bevindt.    Vorig jaar stelde de toenmalige Curaçaose minister van Justitie Elmer Wilsoe dat hij de inzet van de kustwacht in het Caribisch gebied wilde aanpassen. De toenmalige minister van Justitie Roland Duncan op Sint Maarten eiste toen dat de kust wacht meer onder het gezag van de lokale minister van Justitie zou vallen.

Navarro zegt nu dat er tevredenheid is over het werk van de kustwacht, maar dat de inzet zou moeten worden uitgebreid. Volgens hem hebben de ministers in gezamenlijk overleg besloten tot het opstellen van een justitieel actiebeleidsplan. ,,Dat is een goede manier om dit te bespreken.”

Antilliaans Dagblad, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top