Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Certificering voor nationaal laboratorium Curaçao

DINSDAG 23-7-2013 WILLEMSTAD – Het nationaal laboratorium ADC is het enige laboratorium op Curaçao dat internationaal gecertificeerd is om gevaarlijk biochemisch materiaal – zoals bacteriën en virussen – per vliegtuig naar andere laboratoria te verzenden voor tests.

 

Het ADC heeft de certificering voor Biorisk Management en voor Transport of InfectiousSubstances in huis sinds haar laboratoriumtechnicus Marjella Lanns een intensieve workshop van de Pan-American Health Organization (Paho) op Aruba glansrijk doorlopen heeft eerder deze maand. Laboratoriumtechnici van onder andere Aruba, Bonaire, Saba, Sint Eustatius, Sint Maarten en Curaçao namen deel aan de workshops die van maandag 1 tot en met vrijdag 5 juli plaatsvonden. De docenten Lisa Edghill, Sacha Wallace-Sankarsingh en Jean Marc Gabastou – die voor Paho Advisor in Public Health Laboratory Services is – loodsten de deelnemers strak door de theorie en de praktijk van genoemde twee onderwerpen; voor transport tot het hoogste en strengste niveau: categorie A.  ,,In categorie A gaat het bijvoorbeeld om bacteriën die je zelf hebt gekweekt maar die je voor verder onderzoek naar het buitenland stuurt”, zo legt Lanns uit. ,,Er gelden zeer strikte  eisen voor zulk transport.”

Alleen het ADC heeft alle zeven laboratoriumdisciplines die op Curaçao beschikbaar zijn, in huis. Alle andere lokale laboratoria bieden diensten aan in slechts één discipline. Toch zijn er zeldzame of bijzondere tests die het ADC door andere laboratoria laat doen. Zo kan het ADC vaststellen of iemand tuberculose heeft. Maar voor de resistentietoets – om te zien tegen welke antibiotica deze tuberculose bij deze specifieke patiënt resistent is – stuurt het ADC de bacterie in een kweek op naar een ander, buitenlands laboratorium.  Om voor de workshop te slagen, moeten deelnemers conform de Paho-eis voor beide onderwerpen een eindscore van minstens 8,0 behalen. De laboratoriumtechnicus van het ADC slaagde met een 9,6 voor Transport of Infectious Substances en een 10 voor Biorisk Management. ,,Een uitmuntende prestatie dus”, zo laat interim-directeur Liane Virginia-Cova weten. ,,De regels en het protocol in categorie A gelden zowel voor het versturen als voor het in ontvangst nemen van materiaal”, voegt Lanns eraan toe. ,,Als een laboratorium dit type materiaal naar ons zou opsturen voor tests zonder zich aan de regels en procedure te houden, moeten wij het pakket ongeopend meteen terugsturen, anders loopt onze certificering gevaar.”  Ook de vervoerders moeten aan bepaalde eisen voldoen. Het gaat nu eenmaal om materiaal dat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van mens, dier of milieu als er niet correct mee wordt omgegaan. De Paho controleert regelmatig of de instanties die zij certificeert, zich aan alle regels blijven houden.

Bron:  Antilliaans Dagblad

Share this page:
« Back
Back to Top