Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Census onderstreept gezinsontwrichting in Surinaams binnenland

11/09/2013

Paramaribo – In het Boven-Surinamegebied zijn er 60 procent meer vrouwen dan mannen. Vooral in de vruchtbare leeftijdsklasse tussen vijftien en veertig jaar zijn er tijdens de Nationale Volkstelling van 2012 gemiddeld drie vrouwen geteld voor elke man. Het gevolg is dat heel wat kinderen voornamelijk door hun moeder worden opgevoed met alle sociaal-maatschappelijke gevolgen van dien, waaronder criminaliteit. “De census heeft het probleem van gezinsontwrichting in het binnenland onderstreept”, benadrukt antropoloog Solomon Emanuels onderstreept gezinsontwrichting binnenland in gesprek met de Ware Tijd.

In geen enkel ander ressort of district is het verschil zo groot als in het Boven-Surinamegebied, waar ruim 11.000 vrouwen werden geregistreerd ten opzichte van 6.700 mannen. In gebieden zoals Tapanahony en Brokopondo waar aan goudwinning wordt gedaan, zijn er wel meer mannen.

Werk

“De census laat ook meteen zien dat het om werkgelegenheid en eerlijke broodwinning gaat”, haalt de antropoloog gaan. Hij beaamt echter dat kinderen het gelag betalen doordat zij een vaderfiguur ontberen. Dit zou echter geen ramp hoeven te betekenen, maar het probleem is dat de mannen vaak een vrouw op de nieuwe locatie vinden. De eerste vrouw blijft dan achter met de kinderen.

NDP-parlementariër Andre Misiekaba zegt dat dit geen nieuwe ontwikkeling is. “Boslandcreoolse mannen hebben altijd al de gewoonte gehad om hun gezinnen voor langere perioden te verlaten om op zoek te gaan naar werk. Dat kan tussen de drie en zelfs vijf maanden zijn. Vrouwen zijn ook gewend om de zorg van de kinderen op zich te nemen. En in sommige gevallen gaat het goed.”

Emanuels wijst op het voorbeeld van de trek van Surinamers naar Nederland om dezelfde doeleinden. “Vaak blijft de vrouw met de kinderen achter. Het is dan te hopen dat hij geen andere partner vindt, maar daadwerkelijk terugkeert om zijn gezin te halen”, voegt hij eraan toe.

Opvoeding

Misiekaba en Emanuels zijn het erover eens dat er sociale problemen ontstaan omdat beide ouders cruciaal zijn voor de opvoeding. Beiden pleiten voor een stukje voorlichting onder marronmannen. “De mannen moeten op de verantwoordelijkheid om hun gezinnen niet in de steek te laten wanneer zij op zoek gaan naar werk, worden gewezen. Of het nou lukt of niet, zij moeten altijd omzien naar hun partner en kroost.”

De NDP-topper houdt er rekening mee dat het systeem niet snel zal veranderen. “Een man die al twintig jaar gewend is zijn gezin maandenlang te verlaten zal dat niet plotseling wijzigen. Er moet voortdurend worden gewerkt aan de bewustwording”, verbeeldt hij zich de omvang van de opdracht.

Er is ook een rol weggelegd voor de overheid. Die zou moeten zorgen voor een betere spreiding van economische mogelijkheden en werkgelegenheid in het land. Daardoor zouden mannen hun gezinnen en gebieden niet hoeven te verlaten. “Het gaat niet alleen om een vaderfiguur voor kinderen. Het moeten mannen zijn met gezag die jongeren wegwijs kunnen maken wanneer zij verkeerd bezig zijn. Niemand loopt met het verlangen om naar de gevangenis te gaan. Maar zonder een gezagsfiguur in hun leven doen jongeren gekke dingen”, zegt Emanuels. De kerk speelt volgens Misiekaba nu al een belangrijke rol in de opvoeding.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top