Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

CBS Aruba: Inflatie 5,1 procent - Energie, transport en catering duurder

VRIJDAG, 20 APRIL 2012

ORANJESTAD — De prijzen voor met name energie, voedsel, transport, restaurants en hotels zijn in maart gestegen. De gemiddelde inflatie over de afgelopen twaalf maanden komt daarmee uit op afgerond 5,1 procent. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend.

De energie-index (prijzen van stroom, water, benzine en diesel) steeg met 16,45 procent, dat is 8,5 procentpunt (afgerond) hoger vergeleken met dezelfde maand vorig jaar (8 procent). De voedselindex liet vorige maand een stijging zien van 5,1 procent. Dat is 6,3 procentpunt hoger dan dezelfde maand vorig jaar (-1,21 procent).

In zeven van de twaalf gemeten sectoren werd een prijsstijging geregistreerd. Transport, restaurants en hotelprijzen hadden dus de grootste invloed op de consumentenprijsindex (cpi). De stijging in deze sectoren werd echter gedeeltelijk teniet gedaan door een daling in de sectoren ‘Kleding en Schoeisel’ (-2,20 procent) en Huisvesting (-0,21 procent). Volgens CBS komt de stijging in de sector Transport door een toename van kosten in de categorie ‘Gebruik van privétransport’ (+3,68 procent). In de sector ‘Restaurants en Hotels’ kwam de stijging door een verhoging van de kosten van cateringdiensten (+1,26 procent). De daling in de sector ‘Kleding en Schoeisel’ was volgens CBS te danken aan een verlaging van 2,58 procent in de kledingprijzen. De daling in de sector Huisvesting kwam vooral door een verlaging van de onderhoud- en reparatiekosten van een woning met 2,02 procent.

Prijsvergelijk

CBS vergelijkt de maandelijkse prijzen op basis van 452 goederen en diensten. In maart werden in vergelijking met februari van dit jaar 33,8 procent van deze producten of diensten duurder, terwijl 37,4 procent in prijs daalde. De overgebleven 28,8 procent bleven gelijk in prijs. Goederen werden gemiddeld 0.04 procent duurder en diensten werden 0,61 procent duurder.

Share this page:
« Back
Back to Top