Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Bonaireaanse overheid beschermt consument niet in doorberekening ABB

23 augustus 2013

KRALENDIJK – De Bonairiaanse consumentenbond Unkobon vindt dat de lokale overheid de consumenten niet beschermd tegen de machtspositie op de levensmiddelenmarkt. Volgens Unkobon zijn er geen concrete maatregelen getroffen om supermarkten te verplichten de lagere Algemeen Besteding Belasting (ABB) door te berekenen in de prijs.

Per 1 januari is een ABB belastingvoordeel ingegaan, maar een meerderheid van de supermarkten vragen nog steeds hogere prijzen. De prijsverlagingen moeten juist de consumenten die in precaire economisch-financiële situatie verkeren, tegemoet komen. “Unkobon heeft al een aantal keren aan de bel getrokken”, zegt Wietze Koopman van de consumentenbond.

Wietze Koopman - foto: Belkis Osepa

Wietze Koopman – foto: Belkis Osepa

Prijscontroles
De Rijksoverheid en de bestuurders van Bonaire, Sint Eustatius en Saba hebben in oktober 2012 afgesproken dat indien het nodig was, er prijscontroles uitgevoerd moesten worden. Volgens Koopman zijn ambtenaren wel de winkels ingegaan, maar is niets met prijscontroles gedaan. En nu blijkt dat het voordeel onvoldoende is doorberekend, moet de overheid eerst wettelijke maatregelen nemen om de supermarkten dit te verplichten.

Prijsmaatregel
Koopman stelt naar aanleiding van een recent interview van gedeputeerde Burney el Hage van Economische Zaken, dat de lokale overheid geen maatregelen gaat treffen. “El Hage zei niet te geloven in het inzetten van controleurs en het vaststellen van maximumprijzen. Misschien is het waar dat maximumprijzen op lange termijn niet werken. Maar een prijsmaatregel kan snel en effectief ingezet worden.”

Bron: NTR Caribisch Netwerk

Share this page:
« Back
Back to Top