Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

BGVS biedt een blik in de geneesmiddelenkeuken van Suriname

03/06/2013

PARAMARIBO – Als grootste aanbieder van medicamenten rust er een grote verantwoordelijkheid op het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) om te allen tijde alle farmaceutica die op de geneesmiddelenklapper van het ministerie van Volksgezondheid staat aan te bieden.

Directeur Ingrid May en onderdirecteur Wilfred Balraadsjing erkennen dat dit niet altijd lukt en schatten dat ze nu op tachtig procent beschikbaarheid zitten. “Die moet uiteraard honderd worden, vooral omdat er sinds 2009 een aanzienlijke verhoging in het medicijngebruik is geconstateerd”, legt May uit. En wanneer de Algemene Ziektekostenverzekering (AZV) tot stand komt, zal BGVS wellicht nog een stijging opmerken.

Woelige markt

Mensen hebben meer toegang tot gezondheidszorg, zijn beter verzekerd en gaan vaker naar de dokter. Het gebruik van farmaceutische middelen stijgt dus ook. Het BGVS constateert sinds 2009 een toename van ruim zestig procent in het gebruik van geneesmiddelen. Volgens Balraadsjing heeft het merendeel van de bevolking toegang tot medische zorg. De nieuwe groep die via de AZV toestroomt, zal daarom niet al te groot zijn, vermoedt hij. Toch is het een ontwikkeling die het bedrijf op de voet volgt, net als iedere andere beweging op de markt. “Het is een spanningsveld omdat de markt geliberaliseerd is, maar BGVS is wel verplicht alle geneesmiddelen uit de klapper in voorraad te hebben”, aldus May. Andere importeurs hebben die verplichting niet. Aan de andere kant is er geen verplichting om geneesmiddelen bij het BGVS af te nemen; afnemers kiezen op basis van de beste kwaliteit- en prijsverhouding. Het BGVS schat dat ze in tachtig procent van de gevallen wel de laagste prijs heeft. “Het is een woelige markt”, voegt Balraadsjing toe.

Concurrentie

Het aanbod van de concurrenten van BGVS is niet constant. Zo gebeurt het dat er gaten vallen in de beschikbaarheid van middelen. Balraadsjing geeft het voorbeeld van een geneesmiddel voor hemofilie, een bloedziekte waarbij het bloed van patiënten niet stolt. Het middel werd een periode lang afgenomen bij een andere aanbieder. Er was minder afzet van dit medicament. Daarom importeerde BGVS minder van het artikel. Bij het verstrijken van de tijd raakten de geneesmiddelen over datum en moesten zij vernietigd worden. Een verlies voor het BGVS dat op eigen krachten, dus zonder overheidssteun, werkt. Toen de concurrent om wat voor reden dan ook stopte met het aanbieden van het geneesmiddel, deed zich een tekort voor. “Het feit is dat het niet goed is wanneer middelen er niet zijn”, erkent de BGVS-directie.

Laboratorium

Het BGVS werd in 1983 opgericht om de Surinaamse gezondheidszorg te verzekeren van goedkope medicijnen. Het bedrijf importeert de medicijnen uit het buitenland en produceert een klein gedeelte zelf. Het levert aan ziekenhuizen, apotheken, de Regionale Gezondheidsdienst en de Medische Zending en beschikt daarnaast als enige over een laboratorium waarin geneesmiddelen getest worden.

Bron: De Ware Tijd,  Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top