Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Begeleiding borstkankerpatiënten vanuit medici blijft uit in Suriname

17/06/2013

PARAMARIBO – Je krijgt te horen dat je borstkanker hebt, maar je moet wachten om geopereerd te worden want er is geen plek. Dit is één van de situaties die aangehaald werd tijdens een bijeenkomst van Pink Ribbon Suriname en Stichting Mammae Care Body & Mind afgelopen weekend in theater Unique.

Tranen, verdriet en hopeloosheid overheersten toen de aanwezigen zichzelf moesten beschrijven tijdens een spel. Arts Patricia Baumgart, die de conferencier was van de avond, motiveerde de aanwezigen om zichzelf te verwennen en te bemoedigen. “We zijn hier om jullie positieve energie te geven”, stelt de arts. Volgens de organisatoren heeft eenieder die direct of indirect te maken heeft met borstkanker een uitlaatklep nodig maar bovenal genoeg informatie over de ziekte.

Ondersteuning

Behalve elkaar ondersteunen is er tijdens de avond ook een voorlichtingsboekje gepresenteerd. Volgens Karin Refos, bestuurslid van Pink Ribbon Suriname, is de organisatie nog steeds in de fase waarbij mensen bewust gemaakt worden over deze vorm van kanker. “Taboe over de ziekte is er nog”, benadrukt zij. De afgelopen maanden heeft de organisatie drie dorpen en enkele districten bezocht. Mensen hebben echter meer nodig dan voorlichting alleen.

Afstandelijk

Voorzitter Jennifer Bromet van Pink Ribbon Suriname meent dat er nog een grote afstand is tussen de voorlichters en beleidsmakers. “Wij zijn geen specialisten of ministers die nu kunnen bepalen dat bijvoorbeeld alle borstkankerpatiënten gelijk geholpen worden”, legt Bromet uit. De organisatie verstrekt slechts informatie en biedt ondersteuning aan patiënten. Punten zoals professionele begeleiding van de getroffenen zijn voor haar ernstige zaken. Zelfs onder de aanwezigen blijkt de begeleiding van specialisten te missen.

Lakse houding

De 47-jarige M. is zoekende. “Ik weet niet naar wie ik moet gaan en wat ik moet doen”, jammert de vrouw die enkele weken terug gehoord heeft dat zijn borstkanker heeft. Ze heeft vijf kinderen en is de afgelopen tijd van het kastje naar de muur gestuurd door medische specialisten. De assistent van de chirurg heeft haar slechts ingelicht dat haar borst verwijderd wordt. “Dit gebeurt waarschijnlijk vaker”, jammert Refos.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top