Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Banden Surinaamse premier Bouterse en buitenlandse partijen onder vergrootglas

24/09/2013

Paramaribo – Nadat in het weekend bekend werd dat er harde bewijzen zijn voor telefonische contacten tussen de Guyanese drugscrimineel Shaheed ‘Roger’ Khan en NDP-leider Desi Bouterse, wordt naar verluidt nu onderzoek gedaan naar de betrekkingen tussen de NDP-voorzitter en de Guyanese politieke partij PNC/R. Op 13 juni 2004 tekenden PNC/R en de NDP in Nieuw-Nickerie een intentieverklaring om nauwer met elkaar samen te werken. De verklaring werd getekend door de toenmalige PNC/R-leider Robert Corbin en Bouterse. De twee leiders streefden vooral naar een vreedzame oplossing van het grensconflict tussen Guyana en Suriname. Ten tijde van de ondertekening was Guyana in de greep van een moord- en geweldsgolf die vanuit het plaatsje Buxton werd geïnitieerd.

In uitgelekte Amerikaanse diplomatieke correspondentie komt naar voren dat Dino Bouterse, zoon van de NDP-leider, destijds onder de dekmantel van een bezoekend sportteam een partij vuurwapens heeft geleverd aan criminelen in Buxton. De Buxton-bende zou naar verluidt nauwe banden hebben met PNC/R die toen in de oppositie zat. In de Guyanese media wordt nu gesteld dat lokale en internationale justitiële autoriteiten nagaan in hoeverre de betrekkingen tussen de door PNC/R ondersteunde Buxton-gangsters en de ‘Bouterse-clan’, door de toenmalige leiding van PNC/R werden goedgekeurd.

Lariekoek

“Dit is lariekoek.” Zo typeert NDP-topper Rashied Doekhie deze wending die de verdenkingen rond de NDP-leider, nu president van Suriname, neemt. Door de banden van Bouterse en de NDP met PNC/R zou er volgens hem onmogelijk een band tussen Bouterse en Roger Khan kunnen hebben bestaan. Immers, PNC/R was tegenstander van Khan. “Je ziet dus dat het een leugen is. Hoe kan Bouterse bevriend zijn met Roger Khan en tegelijkertijd samenwerken met zijn vijand de PNC/R”, stelt de NDP-topper.

Ook eventuele criminele banden tussen de NDP en de Guyanese gangsters wijst Doekhie van de hand. “Dat kan nooit, het is onmogelijk. Waarom zou de NDP zich bezighouden met criminele activiteiten terwijl er in het land zoveel te doen is zoals het bouwen van huizen, het oplossen van de problemen van het volk en verbetering van het onderwijs”, zegt het NDP- assembleelid. Volgens hem wordt er opnieuw naar allerlei zaken gezocht om het staatshoofd en het land in een kwaad daglicht te stellen.-

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top