Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Baarmoederkanker is voor groot deel te voorkomen op Curacao

WOENSDAG, 11 SEPTEMBER 2013

WILLEMSTAD — Vrouwen kunnen hun risico op baarmoederkanker verlagen door te bewegen en een gezond gewicht te hebben. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat het Wereld Kanker Onderzoek Fonds in Amsterdam vandaag publiceert. Baarmoederkanker is in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker van de primaire vrouwelijke geslachtsorganen, maar volgens onderzoekers kan ruim 40 procent van de gevallen voorkomen worden.

In Nederland staat baarmoederkanker op nummer 5 in de ranglijst van de meest voorkomende kankersoorten bij vrouwen. Wereldwijd staat het op nummer 6. De meest voorkomende kankervorm bij vrouwen op Curaçao is borstkanker, gevolgd door dikke darmkanker. Ongeveer één op de acht vrouwen op het eiland krijgt borstkanker. Bij mannen komt dikke darmkanker het meest voor, gevolgd door prostaatkanker. Precieze aantallen van baarmoederkanker zijn niet bekend.

In 2011 zijn er in Nederland 1913 nieuwe gevallen van baarmoederkanker vastgesteld, ruim 20 procent meer dan tien jaar eerder. Volgens prognoses van de Wereldgezondheidsorganisatie zal dit aantal in 2020 met nog eens 20 procent stijgen als er geen actie wordt ondernomen om het risico op deze vorm van kanker te verlagen.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds publiceert vandaag, samen met de overige leden van het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk, een nieuw wetenschappelijk rapport over de preventie van baarmoederkanker. In dit rapport concluderen wetenschappers op basis van nieuw sterk bewijs dat het risico op baarmoederkanker verlaagd kan worden door meer te bewegen en een gezond gewicht te behouden.


Koffi
e

Uit het nieuwe rapport blijkt ook dat koffie het risico op baarmoederkanker kan verlagen, maar dit moet verder onderzocht worden voordat hierover adviezen gegeven kunnen worden. Op dit moment is er geen bewijs dat koffie invloed heeft op andere kankersoorten. De mogelijke invloed van koffie op andere ziekten is ook een belangrijk onderzoeksgebied.

Baarmoederkanker komt in rijke landen vaker voor dan in ontwikkelingslanden. Wetenschappers schatten dat ruim 40 procent van de gevallen van baarmoederkanker in rijke (westerse) landen, waaronder Nederland, voorkomen kan worden door meer te bewegen en een gezond gewicht te behouden. Ook Curaçao kent een grote populatie van mensen met overgewicht. Tweederde van de Curaçaose bevolking is te zwaar.

Het nieuwe rapport over de preventie van baarmoederkanker is gebaseerd op een grootschalige analyse van wereldwijd onderzoek naar het verband tussen voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en het risico op baarmoederkanker. Dit is de grootste analyse sinds 2007. Het is onderdeel van het Continuous Update Project (CUP), een uniek project van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds en de overige leden van het WCRF netwerk.

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Dit is een belangrijke mijlpaal voor de preventie van baarmoederkanker. De bevindingen uit het nieuwe rapport bieden ons handvatten om het aantal gevallen van baarmoederkanker te verlagen. Het is nu duidelijker dan ooit dat vrouwen hun risico op baarmoederkanker kunnen verlagen door op hun gewicht te letten en door meer te bewegen. Ook de overheid en beleidsmakers hebben hierbij een belangrijke rol. Zij kunnen er aan bijdragen dat het publiek gezonde keuzes maakt in voeding en leefstijl door dit te stimuleren met onder andere publieksvoorlichting en beleid gericht op preventie.”

Bron: Amigoe, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top