Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

AZV Aruba: ‘Specialisten Latijns-Amerika wel geaccrediteerd’

WOENSDAG, 10 JULI 2013

ORANJESTAD — Specialisten van klinieken in Latijns-Amerika waar AZV patiënten naar toe stuurt voor behandeling, hebben hun specialisatie niet in dat land gedaan, maar veelal in Spanje of de Verenigde Staten. Hun opleiding is op die manier wel degelijk geaccrediteerd. Dat zegt AZV in een reactie op het protest van een groep Arubaanse studenten die na hun studie medicijnen niet op Aruba aan de slag kan, omdat ze geen BIG-registratie krijgt.

Het gaat om een groep van 70 studenten die in Costa Rica, Venezuela en Colombia medicijnen studeren en bijna klaar zijn. Ze weten dat ze met hun diploma niet op Aruba aan de slag kunnen, omdat hun diploma niet wordt erkend. Tijdens een handtekeningenactie die de studenten zaterdag hielden, vroegen ze aandacht voor hun zaak. Twee studenten vertelden dat ze tijdens de opleiding les krijgen van dezelfde specialisten die dus Arubaanse patiënten behandelen. “Hoe kan het dat AZV deze specialisten wel erkend en ons niet?”

Woordvoerder Joost van de Kamp van AZV legt dit uit aan Amigoe. “De klinieken waar onze patiënten naar toe worden gestuurd, zijn erkend en bieden goede medische zorg. De Spaans-sprekende specialisten hebben hun medische opleiding wel in Venezuela, Colombia of Costa Rica gedaan, maar hun specialisatie niet. Die deden ze in Europa – in Spanje vanwege de taal- of in de Verenigde Staten. Maar wel bij instellingen die Aruba erkend. Dus als deze studenten op Aruba willen werken of in het land waar ze nu studeren patiënten uit Aruba willen behandelen, dan moeten ze dus eerst hun specialisatie elders doen bij een instantie die volgens de internationale BIG-normen werkt.”

BIG

In Nederland is er de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG) en het BIG-register. Directie Volksgezondheid eist een BIG-registratie van artsen die op Aruba willen werken, vertelt Van de Kamp. “Overigens heb je ook een Europese BIG en een soortgelijk register in de VS.” Staat een arts in dit register, dan geeft dat zekerheid over de bevoegdheid om zorg te mogen verlenen. De medische studenten beklagen zich dat er op Aruba artsen zonder BIG aan het werk zijn of met een BIG die niet recent is bijgehouden. De AZV-woordvoerder erkent dat dit het geval is. “Aruba kent geen eigen BIG wet, nog niet, want daar wordt wel aan gewerkt. Directie Volksgezondheid vraagt van een arts eenmalig een bewijs van BIG en daarna is het aan de arts zelf om dit bij te houden door naar congressen te gaan. Waarschijnlijk zullen de toelatingseisen voor artsen veranderen als Aruba een eigen BIG-registratie heeft. Maar tot die tijd moeten de studenten het doen met de huidige eisen.” De opmerking van de studenten dat niet alle artsen een BIG hebben, ook dat beaamt Van de Kamp. “Toen AZV werd ingevoerd, waren er veel huisartsen op Aruba zonder BIG. Die werken dus zonder die registratie, want de BIG-voorwaarde kwam pas later.”

Traject vaag

Over de opleiding die de studenten nu doen, zegt AZV: “We begrijpen dat het voor deze studenten onduidelijk is wat ze moeten doen als ze na hun studie terugkomen naar Aruba. Hun diploma moet worden geëvalueerd, omdat hun opleidingsniveau anders is dan bij de erkende opleidingen. Let wel: ik zeg niet hoger of lager, maar anders. Daarna krijgen ze te horen wat er in hun geval moet gebeuren om ze wel te accrediteren. Maar dat traject is niet vastgelegd en dat maakt het onduidelijk”, aldus Van de Kamp. “We willen in ieder geval de Europese BIG-standaard aanhouden

Share this page:
« Back
Back to Top