Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

AZV Aruba gaat diabetici massaal begeleiden en controleren

MAANDAG, 03 JUNI 2013

ORANJESTAD — Ziektekennis onder diabetici-patiënten is verontrustend laag, dat zegt nationale verzekeraar AZV naar aanleiding van een meting onder insulinegebruikers. “Dit kan leiden tot complicaties met in ernstige gevallen zelfs het in coma raken van de patiënt”, zegt woordvoerder Solange Tchong.

Het onderzoek onder insulinepatiënten werd uitgevoerd in aanloop naar de aanbestedingsprocedure voor leveranciers van diabetes- en incontinentiemateriaal. “Veel diabetespatiënten hebben onvoldoende kennis over de monitoring en beheersing van hun ziektebeeld. Dit met mogelijke ernstige complicaties tot gevolg”, zegt Tchong. “Kennis over de ziekte en haar behandeling is dus erg belangrijk.”

Daarmee doelt zij onder andere op het regelmatig testen van je bloedsuikerwaarden. Hier gaat het bij veel mensen nog steeds mis. “Een goede bloedsuikerwaarde ligt tussen de 4 en 7. Soms kom ik mensen tegen met resultaten tussen de 16 en 20. Dat is echt alarmerend.” Daarom breidt AZV de dienstverlening uit met begeleiding en controle van patiënten. “Deze service wordt verleend aan 1466 mensen. Dit zijn de insuline-afhankelijke patiënten die bij ons geregistreerd staan en een machtiging hebben voor diabeteshulpmiddelen.” Zo worden geregistreerde patiënten dit jaar opgeroepen voor een consult bij Imsan. Hier worden zij uitgebreid onderzocht en geïnformeerd met als doel hen een beter inzicht te geven in hun ziekte en de werking van hun lichaam. “Met diabetes kun je heel oud worden”, zegt Tchong. “Mits je weet hoe je ermee om moet gaan.” Vanaf volgend jaar zullen de patiënten verplicht worden een consult te ondergaan.

Maar de eigenlijke groep, onbehandelde, diabeten op Aruba is veel groter en neemt nog steeds toe, volgens de AZV-woordvoerder. “Wij durven het aantal niet met zekerheid te zeggen omdat dit moeilijk te meten is, maar het is verontrustend hoog.” Voor deze groep kan AZV naar eigen zeggen weinig doen. “We hebben vorig jaar praktijkbegeleiders ingezet die bij huisartsen stonden om informatie te geven over hart- en vaatziekten en diabetes en hoe dit te voorkomen ofwel te behandelen. Met als doel meer inzicht en bewustzijn creëren. Maar de groep diabetici die zich niet laat zien, krijgen wij niet te pakken.”

Incontinentie

Ook de groep mensen die kampt met incontinentie neemt toe, zelfs nog explosiever. “De groep gebruikers van incontinentiemateriaal bestaat uit 1853 mensen”, zegt Tchong. “We zien in 2012 een stijging van 34 procent ten opzichte van 2009.” Tchong wijt de toename aan de vergrijzing in combinatie met de complicaties van andere ziekten. “Dialysepatiënten en mensen die kampen met overgewicht hebben een verhoogde kans op incontinentie.”

Botica di Servicio is in de aanbesteding overigens uit zeven deelnemende partijen (opnieuw) geselecteerd als leverancier voor diabeticimateriaal. Visser Trading wordt de leverancier van incontinentiemateriaal. In de selectieprocedure werd gekeken naar het aantal distributieplaatsen, de kennis van de Arubaanse gezondheidszorg, kwaliteit en kennis van materialen, kennis en ervaring met de aandoening en de service tegenover de prijs.

Bron: Amigoe Curaçao

Share this page:
« Back
Back to Top