Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

AZP wil meer kaakchirurgen in Suriname

03/06/2013

PARAMARIBO – Er is nog steeds grote behoefte aan kaakchirurgen. Al jaren is arts Roy Orna de enige specialist op dit gebied in Suriname. “We hebben nu wel een Cubaanse arts aangetrokken”, zegt medisch directeur Lindy Liauw-Kie-Fa van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP).

Om patiënten tegemoet te komen en de druk te verminderen organiseert de ziekeninstelling speciale missies met buitenlandse artsen. De vijfde missie kaakchirurgie is vorige week afgesloten.

Missie

Er zijn deze keer zestig patiënten geholpen. Bij zeven moest operatief ingegrepen worden, terwijl bij dertien anderen een poliklinische ingreep is gedaan. Verder zijn niet alleen afwijkingen in de kaak en het gezicht als gevolg van ongevallen en trauma’s aangepakt, maar zijn ook patiënten met een aangeboren afwijking en kwaadaardige gezwellen behandeld. De klinische zorg is met medewerking van het VUMC Amsterdam, onder leiding van professor Bram Tuinzing, in de ziekeninstelling gegeven. In nauwe samenwerking met Surinaamse tand- en huisartsen en medische specialisten is het project uitgevoerd. De bedoeling is dat de missie twee keer per jaar plaatsvindt. De eerstvolgende is gepland voor november.

Streven

In de toekomst wil het AZP permanent twee kaakchirurgen in dienst hebben. Volgens Liauw-Kie-Fa heeft een Surinaamse die over ongeveer 2,5 jaar afstudeert aangegeven om na afronding van haar opleiding zich in het land te zullen vestigen. De toekomstige kaakchirurg heeft haar opleiding als tandarts al afgerond.

Uitbreiden

De Cubaanse specialist Rollando Vazques Reyes is aangetrokken om de mond-, kaak- en aangezichtschirurgie afdeling uit te breiden samen met dokter Orna.

Om topklinische zorg aan te bieden zal het AZP zijn staf op deze specialisatie uitbreiden. De ziekeninstelling beschikt al over een volledig uitgeruste kaakchirurgische behandel- afdeling in het Medisch Diagnostisch en Behandel Centrum.

Bron: De Ware Tijd,  Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top