Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Arubaanse regering wil nieuwe gevangenis op locatie KIA

ZATERDAG, 22 JUNI 2013

ORANJESTAD — Als het aan de regering ligt, wordt het huidige gebouw van gevangenis KIA vervangen door een nieuw pand op dezelfde locatie. “In principe is er consensus hierover binnen de Ministerraad”, vertelt Justitie-minister Arthur Dowers (AVP) tegen Amigoe. Een nieuw pand zou onder meer oplossingen bieden voor problemen met overbevolking, veiligheid en mensenrechten.

Korrektie Instituut Aruba (KIA) herbergt momenteel ongeveer 270 gedetineerden. Recente ‘harde klappen’ aan het adres van de georganiseerde criminaliteit zet verder grote druk op KIA, zegt de minister. Wat de eigenlijke capaciteit is, hangt volgens Dowers af van welke standaard je hanteert. “Maar je zou kunnen volhouden dat de capaciteit 100 minder zou kunnen zijn. En dan voldoe je waarschijnlijk wel aan alle internationale normen.” Aruba heeft al diverse malen scherpe kritiek gekregen op de slechte omstandigheden voor gevangenen. Onder meer van het VN-comité voor de mensenrechten en de Europese anti-foltercommissie CPT. Gedetineerden spanden in 2011 en vorig jaar opnieuw een rechtszaak aan tegen de overheid vanwege regenwater dat de cellen binnenliep. Bovendien was er onder meer sprake van afbrokkelend beton, kapotte leidingen, stof en veel insecten.

Ander tijdperk

De omstandigheden zijn langzaam verbeterd maar de faciliteit is erg verouderd, zegt Dowers. “Het is gewoon slechte kwaliteit, slecht gebouwd. En daardoor heeft het beperkingen.” Volgens de minister bemoeilijkt dit ook de werkzaamheden van de medewerkers. “Het is echt een plek waar het heel moeilijk is vertoeven.” Hij zou dan ook volgende week al een nieuwe gevangenis willen. Volgens de minister zijn er analyses gemaakt en adviezen ingewonnen. Nu wordt gekeken hoe de bouw van een nieuwe gevangenis gefinancierd gaat worden. “En dan krijg je een ander tijdperk van penitentiaire zorg op Aruba.” Volgens een medewerker van Dowers kan het echter nog wel even duren voordat er met de bouw begonnen wordt. De plannen moeten nog concreet gemaakt worden, er moet een aanbesteding komen, het parlement moet goedkeuring geven en contracten moeten getekend worden voordat de eerste steen kan worden gelegd. De verwachting is dan ook dat dit dit jaar zeker niet meer lukt.

Nieuwbouw

Op de vraag waarom Dowers kiest voor nieuwbouw in plaats van uitbreiding van de bestaande gevangenis, antwoordt de minister: “Dat is steeds gebeurd, en ook in dezelfde vorm. Dat terwijl er hele nieuwe vormen zijn om een gevangenis te bouwen. Die veel veiliger zijn.” Bovendien is het gebouw slecht gebouwd. Volgens de minister zou het pand nu niet in deze staat horen te zijn. Zelfs niet als het slecht is onderhouden. Dus opnieuw bijbouwen ‘schiet niet op’.

Bron: Amigoe, Aruba

Share this page:
« Back
Back to Top