Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Arubaanse minister Richard Visser stapt uit de politiek

MAANDAG, 01 JULI 2013

ORANJESTAD — Minister Richard Visser (AVP) van Volksgezondheid en Sport kondigde gisteren zijn vertrek uit de politiek aan. De minister dient zijn ambtstermijn uit en doet dus niet mee aan de verkiezingen eind september. Visser zegt meerdere aanbiedingen van internationale organisaties op zak te hebben en ‘met een gerust hart’ zijn projecten van de afgelopen vier jaar achter te zullen laten.

Richard Visser gisteren tijdens de persconferentie over zijn vertrek uit de Arubaanse politiek.

Met achter zich de Bus di Salud gaf minister Visser in de namiddag een persconferentie op het plein van het Linear Park tegenover Talk of The Town. Daarvoor was hij naar het park toegelopen met enkele tientallen leden van zijn staf. In zijn toespraak brengt Visser naar voren wat hij tijdens zijn ambtstermijn allemaal heeft bereikt. “Ik voel dat de visie die ik heb gepresenteerd, is gehaald en dat de gezondheidszorg in dit land een hele goede weg is ingeslagen.”

Alles staat klaar voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis en een transformatie daarvan naar een instelling voor kwaliteitszorg en wetenschappelijk onderzoek, zegt hij. Ook zijn boodschap voor betere welzijn onder de bevolking is opgepikt. “De bewustwording tot gezonder leven en meer bewegen zie ik elke dag hier op Linear Park en overal op het eiland. Met de Bus di Salud is het mij gelukt om die visie waar te maken en zorg dichter bij jong en oud te brengen.” Ook de omschakeling van Idefre naar de nieuwe, breder georiënteerde instelling Ibisa, de reorganisatie van zorgverzekeraar AZV en de plannen voor een oncologisch medisch centrum in Imsan, noemt Visser een succes. “Onze verslaafden en hun naasten hebben een hand toegereikt gekregen.” Het hoogtepunt vindt hij de ondertekening door 22 landen van ‘The Aruba Call To Action’ in 2011 en de presentatie van die verklaring op gebied van obesitas aan de Verenigde Naties.

Stiekem

De aankondiging van zijn vertrek was na de lancering van de kandidatuur van longarts Alex Schwengle op de kieslijst van AVP niet geheel onverwacht, maar wel op het laatste moment uitgevoerd. Persbureau ECA nam de honneurs waar voor het organiseren van de persconferentie gisteren, en niet Tera Group die in de afgelopen vier jaar vrijwel alle communicatie voor minister Visser heeft gedaan. Volgens Visser was dat de enige manier om de aankondiging nog een beetje stiekem te houden. “Ik moest het echt zeker weten. Ik wilde het mijn team van tevoren laten weten en ik wilde dat we ook als team en als partij het beste moment uit konden kiezen om dit te doen.”

Nieuwe kans in het buitenland

Visser zegt een kans te hebben gekregen om op wereldniveau te werken aan gezondheidszorg en met name op gebied van obesitas. “Aruba heeft daar ook baat bij.” Verschillende internationale NGO’s hebben zich aangediend, maar Visser wil nog geen namen noemen. Een definitieve aankondiging komt wel nog voor de verkiezingen. De nieuwe post betekent ook dat Visser gaat emigreren. “Dat gebeurt rond december.” Visser evalueerde al langer om deze stap te nemen. Maar het besluit om in te gaan op de aanbiedingen, nam hij onlangs pas. “Ik heb ook tijdens de laatste Paco-conferentie advies ingewonnen bij deelnemers.” Visser ontkent dat de lancering van Alex Schwengle iets te maken heeft gehad met zijn besluit, al is het wel zo dat hij toen al zijn volgende stap aan het overwegen was. Hij zegt veel respect te hebben voor het besluit van Schwengle om de politiek in te stappen. “Je geeft namelijk veel weg. Zelf heb ik niets extra’s hieraan overgehouden.” Visser prijst tot slot in zijn toespraak AVP-leider Mike Eman voor ‘het constant zoeken naar de beste mensen’, onder wie dus de longarts uit Savaneta.

Bron: Amigoe, Aruba

Share this page:
« Back
Back to Top