Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Arubaanse minister Dowers: Geen agenten werkzaam in seksindustrie

24 juni 2013

ORANJESTAD — Minister Arthur Dowers (AVP) van Justitie zegt dat er bij hem geen gevallen bekend zijn van politieagenten die buiten dienst om werkzaam zijn als uitsmijters in de seksindustrie. Bovendien is zijn ministerie wel bezig met onderzoek naar mensenhandel. De minister reageert hiermee op het verschijnen van het rapport Trafficking in Persons (TIP) van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken voor 2013.

Interview met minister Dowers:

http://caribischnetwerk.ntr.nl/2013/06/24/minister-dowers-geen-agenten-werkzaam-in-seksindustrie/

Bron: NTR Caribisch Netwerk

 

Korpschef: Bijbaan in seksindustrie onacceptabel voor agent

DINSDAG, 25 JUNI 2013

ORANJESTAD — Hoofdcommissaris van politie Dolfi Richardson is ‘niet blij’ met berichtgeving in het recent verschenen Trafficking in Persons (TIP) rapport over Arubaanse agenten die werkzaam zijn als beveiliger in de seksindustrie. “Ik snap niet hoe ze daar bij komen”, zegt hij tegen Amigoe. De korpschef ontkent dat agenten in de beveiliging van seksbars werken en zegt bovendien dat hij het absoluut niet zou accepteren. Hij sluit zich hiermee aan bij de minister van Justitie, die ook niets weet van agenten in de seksindustrie.

Volgens Richardson hebben de seksbars in San Nicolas überhaupt niet eens beveiliging. Hij weet in ieder geval niet van collega’s die daar werkzaam zouden zijn. “Dat zou ook over de streep zijn.” De korpschef begrijpt dan ook niet waar de schrijvers van het TIP-rapport deze informatie vandaan hebben. “Als je je huiswerk had gedaan, vertel me dan om welke club het gaat.” De korpschef vermoedt dat ze ‘met iedereen praten’ maar niet altijd controleren of het wel klopt wat ze te horen krijgen. Garantie dat er geen enkele agent in de seksindustrie werkt, kan hij niet geven. Maar dan zouden ze dit ‘in het geheim’ doen. “En dan gaat het waarschijnlijk om clubs die niet officieel bestaan.” Maar hij benadrukt dat hij hier geen enkele indicatie van heeft.

Foxy Lady

In het verleden kwam een agent in opspraak omdat hij zich zou hebben ingelaten met de ondertussen gesloten stripclub Foxy Lady in San Nicolas. Onduidelijk is wat deze agent precies voor de club deed. Volgens Richardson was het in ieder geval geen beveiligingswerk. Deze agent zou overigens wel ontslagen zijn, vanwege betrokkenheid bij de stripclub. Dat zegt althans voormalig voorzitter van de politievakbond SPA, Guilfred Besaril, desgevraagd tegen Amigoe. Ook hij zegt niet te weten van agenten die als uitsmijter voor seksbars werken. Besaril beaamt dat het duidelijk belangenverstrengeling zou zijn als dat wel het geval was.

Bijbaantjes

Maar belangenverstrengeling geldt eigenlijk ook voor bijbaantjes als uitsmijter in de horeca of bij concerten, vindt Besaril. “Je bent 24 uur per dag agent. Hoe doe je dat dan als je als beveiliger een misdrijf ziet? In welke hoedanigheid treed je op?” Hij geeft als voorbeeld blowen tijdens een concert. Als beveiliger treed je niet op, maar als agent zou je dat eigenlijk wel moeten doen.

Volgens Besaril heeft ongeveer 10 procent van alle agenten een bijbaan in de beveiliging. “Het gaat om ongeveer 50 a 60 agenten”, stelt hij. Persoonlijk is hij van mening dat ook dit soort bijbaantjes niet kunnen. Besaril vertelt dat hij het, jaren geleden, een keer heeft geprobeerd. “Maar ik als agent kon er niet mee leven.” Hij snapt echter wel dat zijn collega’s er soms voor kiezen. Dat heeft volgens de oud-voorzitter te maken met de salariëring. “Als je drie, vier jaar moet wachten op bevordering. Ja, je hebt op een gegeven moment geld nodig.” En ook voor de secundaire arbeidsvoorwaarden kun je maar beter geen ambtenaar meer worden, zegt Besaril laconiek. Andere ambtenaren hebben overigens volgens Berasil ook vaak bijbaantjes omdat bevorderingen uitblijven. Maar eigenlijk vindt hij het niet horen bij het beroep van een politieagent. “Het kan je in de problemen brengen.”

Besaril is naast oud-voorzitter SPA ook kandidaat voor politieke partij MEP, hij legde zijn functie als vakbondsleider neer om de politiek in te gaan. Hij heeft de ambitie om Justitie-minister te worden.

Bron: Amigoe, Aruba

Share this page:
« Back
Back to Top