Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Arubaans CBS plaatst gegevens census 2010 online

DINSDAG, 20 AUGUSTUS 2013

ORANJESTAD — Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft alle resultaten van de census van 2010 online beschikbaar gesteld. Gisteren werd de toevoeging van de database aan de website van het CBS aan de pers gepresenteerd. Naast St. Lucia is Aruba het tweede land in het Caribisch gebied dat zijn laatstgehouden volkstelling volledig online heeft staan.

In het Edward Cheung Innovation Center gaven minister Michelle Winklaar (AVP), CBS-directeur Martijn Balkestein en programmeur Yasmara Pourrier een presentatie over Redatam, het zoekprogramma voor de census van 2010.

Op www.cbs.aw is het nu mogelijk om vrij nauwkeurige data te verzamelen over alles van de verhouding tussen al dan niet gescheiden mannen en vrouwen van een zekere leeftijd op het eiland tot aan welke districten de meeste mensen van een bepaalde bevolkingsgroep of leeftijd hebben. Gegevens waarvoor geïnteresseerden vroeger naar het CBS moesten gaan om op te vragen, is nu dus online en gratis beschikbaar. Minister Winklaar gaf aan hoe handig die informatie kan zijn voor startende ondernemers die op zoek zijn naar de buurt waar hun meeste potentiële klanten wonen. Balkestein wees erop dat er zorg is besteed aan het anoniem houden van de gegevens, zoals ook in de Statistiekverordening staat aangegeven. “Aan de ene kant heb je de wens dat mensen zo gedetailleerd mogelijk kunnen gaan graven in de gegevens. Aan de andere kant moet je voorkomen dat mensen zo diep kunnen graven dat bijvoorbeeld een dokter zichzelf kan terugvinden in een regio.”

Gratis

Redatam is de laatste fase van het online zetten van de census. Eerder publiceerde het CBS meer dan 100 tabellen op verzoek van de Verenigde Naties en stelde het ook gegevens beschikbaar aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Volgens Balkestein is het de bedoeling om in de toekomst ook andere databases van het CBS met dit programma online te zetten. Het CBS kreeg Redatam gratis van The United Nations Economic Commission for Latin America and the Caribbean (ECLAC) , die het ook gratis laat draaien op haar servers. “De enige kosten die we hadden, waren de salariskosten van de programmeur.” Het bouwen van de database duurde ongeveer acht maanden en was in handen van programmeur Yasmara Pourrier. Zij vertelt dat het CBS cursussen wil gaan aanbieden voor het gebruiken van Redatam. Overigens kunnen vooralsnog alleen gebruikers van Microsoft Internet Explorer (vanaf versie 8) en bepaalde versies van Mozilla Firefox het programma openen. Andere browsers ondersteunen de huidige versie van het programma nog niet. Een nieuwe versie die bijvoorbeeld Google Chrome ondersteunt, verschijnt eind van het jaar, aldus Pourrier.

Bron: Amigoe, Aruba

Share this page:
« Back
Back to Top