Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Alle districten halen eerste decentralisatieronde in Suriname

17/06/2013

PARAMARIBO – Alle tien districten zijn wettelijk bevoegd om hun financieel beleid zelf uit te voeren. Brokopondo, Coronie en Saramacca hebben daartoe nu ook hun certificaat in handen. De minister van Regionale Ontwikkeling, Stanley Betterson en zijn collega van Financiën, Adelien Wijnerman, hebben de certificaten gisteren overhandigd aan de districtscommissarissen.

Mijlpalen

Technisch directeur van het Decentralisation Local Government Program (DLGP), Bas Ahmadali, zegt dat het programma als enige bij RO zoveel historische mijlpalen heeft. Hij haalde daarbij de eerste aanzet tot een decentralisatieprogramma aan die in 2000 is gemaakt door een Staatsbesluit van de toenmalige president Jules Wijdenbosch.
De algemene aanname van het tot wet verheven staatsbesluit in De Nationale Assemblee in maart 2003 en de wettelijke certificering van de eerste vijf districten in 2006, stonden bij Ahmadali ook op de lijst. “Vandaag zijn alle districten op hetzelfde niveau gebracht”, zegt Ahmadali verheugd.

Hiermee is Level 1 van het DLGP afgesloten. De districten moeten vervolgens proefprojecten uitvoeren om in aanmerking te komen voor de tweede certificering in DLGP 2. De technische directeur verwacht dat de districten die gisteren zijn gecertificeerd samen met Paramaribo en Sipaliwini uiterlijk in maart 2014 DLGP 2 zullen hebben behaald. Tegen die tijd zullen Para, Wanica, Nickerie, Commewijne en Marowijne, ook gereed moeten zijn. Deze districten zijn in 2006 gecertificeerd. De voorbereiding naar deze fase is volgens de directeur in samenspraak met de Internationale Ontwikkelingsbank en het ministerie van Financiën reeds ingezet.
Gecertificeerde districten hebben onder meer een eigen bankrekeningnummer, een eigen districtsplan, financiële software en personeel dat getraind is om met de software te werken. “Bij de decentralisatiegedachte is er één belangrijk aspect”, zegt Betterson. “En dat is dat iedereen een belangrijke taak heeft en moet trachten die zo goed als mogelijk te vervullen.” Volgens de bewindsman is de financiële emancipatie van de districten geen fictie, maar een levendige werkelijkheid die door de lokale overheden en de burgerij staande wordt gehouden.-

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top