Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Alcalá heeft zijn twijfels over aangifte declaratiefraude Curaçao

DINSDAG, 04 JUNI 2013

WILLEMSTAD — Inspecteur-generaal Joe Alcalá van de Inspectie voor de Volksgezondheid zet vraagtekens bij de aangifte die oud-inspecteur Gezondheidszorg Jan Huurman tegen chirurg Patrick Fa Si Oen heeft gedaan. Dat schrijft Alcalá in een brief aan de chirurg. De inhoud van de brief is door middel van een persbericht van het ziekenhuis bekendgemaakt.

Het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) stelt in een persbericht dat het kennis heeft genomen van het schrijven van de inspecteur-generaal aan Fa Si Oen, hoofd van de vakgroep Chirurgie. Huurman, die tot 3 mei voor de Inspectie werkte, heeft aangifte gedaan van oneigenlijk handelen van Fa Si Oen bij het Openbaar Ministerie (OM). Zo beschuldigde Huurman de chirurg van declaratiefraude. Volgens Alcalá kunnen er na nauwkeurige bestudering van de aangifte en de verkregen informatie vraagtekens worden geplaatst bij een gedegen onderbouwing van de aangifte jegens de chirurg.

In een reactie zegt Fa Si Oen dat Huurman in zijn geval geen enkele vorm van wederhoor heeft toegepast. “Het enige wat ik mocht vernemen van Huurman is dat hij mij ook zou onderzoeken naar aanleiding van bevindingen bij mijn collega, verder niets. Uit gesprekken met de Inspectie achteraf heb ik begrepen dat hij de melding voornamelijk heeft gedaan op de gronden dat ik hoofd van de afdeling ben en dat ik medeoperateur ben bij bariatrische ingrepen met de collega in kwestie. Dit opereren is een vereiste voor een kwalitatief goed product. Dit heeft verder niets te maken met de gebruikte operatiecodes en declaraties van de collega achteraf”, aldus Fa Si Oen. Volgens de chirurg is het handelen van Huurman een poging tot smaad. “Veel erger vind ik dat hij een gezond bariatrisch programma heeft stopgezet en veel onnodige publieke onrust hieromtrent heeft gecreëerd. Ik betwist ten sterkste dat het programma onveilig zou zijn en dat de mortaliteit te hoog zou zijn”, aldus Fa Si Oen.

Mening

Het is niet gebruikelijk dat een inspecteur-generaal in de pen klimt en de bevindingen en/of het handelen van een werknemer in twijfel trekt. Volgens Alcalá zal de brief niets aan de zaak veranderen en gaf hij puur zijn mening. Ook kan Fa Si Oen geen rechten ontlenen aan de brief. De aanwijzing voor het stopzetten van maagverkleinende operaties wordt evenmin teruggedraaid. “De aangifte zal zijn weg moeten bewandelen. Het OM zal de aangifte in onderzoek moeten nemen”, zegt Alcalá.

Bron: Amigoe Curaçao

Share this page:
« Back
Back to Top