Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Al ruim SRD 1 miljard in Surinaamse economie geïnvesteerd in 2013

16/09/2013

Paramaribo – Tussen januari en augustus dit jaar hebben overheid en bankwezen samen SRD 907,3 miljoen in de economie gepompt. Om de geldcreatie via het bankwezen te verkrappen, verhoogt de Centrale Bank van Suriname (CBvS) met ingang van vandaag de kasreserve van de commerciële banken voor tegoeden in Surinaamse dollar en vreemde valuta met 5 procent.

Dit betekent dat de kasreserve van de SRD wordt gebracht van 25 naar 30 procent en voor vreemde valuta gaat die van 45 naar 50 procent.

Volgens Gillmore Hoefdraad, governor van de CBvS, is dit één van de maatregelen van de bank om de ongezonde geldcreatie, die kan leiden tot instabiliteit van de economie, te beteugelen. Hoefdraad constateert dat in 2012 de kredieten in Surinaamse valuta met 9.9 procent waren gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Halverwege 2013 bedraagt deze stijging al 16.8 procent. Maar een fractie van de leningen, minder dan 15 procent, ging naar de primaire sector en het leeuwendeel naar de handel, woningbouw en persoonlijke leningen.

Daar een groot deel van de kredieten consumptieve leningen betrof, moeten er acties komen om dit te ontmoedigen. Sparen moet worden gestimuleerd en gepropageerd. De monetaire autoriteit zegt niet alleen te kijken naar de omvang van de kredieten, maar ook naar de kwaliteit. Met de verhoging van de kasreserve wordt geld bij de banken afgeroomd, waardoor leningen duurder zullen worden en banken dus minder geld zullen uitzetten.

De moederbank komt de komende periode ook met richtlijnen zodat het aandeel van kredieten aan de productieve sectoren kan toenemen, en dat van consumptief krediet afnemen. Ook zal kredietverlening in vreemde valuta ontmoedigd moeten worden.

Assembleelid Asiskoemar Gajadien, één van de grootste critici van de regering, is niet blij met het nieuwe kasreservebeleid. Hij vindt dat met de verhoging van de kasreserve de economische ontwikkeling gestremd zal worden. Ook personen die investeringen willen plegen, zullen duurdere leningen moeten sluiten, wat ze kopschuw zou kunnen maken, meent de politicus. Volgens Hoefdraad is de minister van Financiën op de goede weg om ongezonde geldcreatie via de overheid terug te dringen.

Corruptie en spilzucht

Verwijzend naar de gouddeals met multinationals, de projecten van Staatsolie, grootschalige investeringen in de landbouw en infrastructurele werken ziet de toekomst er voor Suriname rooskleuring uit, meent de governor.

Gajadien vindt dat Hoefdraad een “optimistisch verhaal” heeft opgehangen zonder het degelijk te onderbouwen. Terwijl de Centrale bank met een strakkere kasreservepolitiek de monetaire balans wil helpen herstellen, gaat het aan de budgettaire kant volgens de VHP’er volledig mis. Corruptie en spilzucht binnen het overheidsapparaat zijn nog niet beteugeld.

De maatregelen die president Desi Bouterse vrijdag op Radio SRSaankondigde, vindt Gajadien nog te vaag. De regering moet met “concrete acties” komen, vindt de politicus.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

 

‘Economie nog steeds in de lift’

16/09/2013

Paramaribo – Het kan voorlopig niet stuk met de Surinaamse economie. Met 4 tot 5 procent is de economische groei nog stevig; er is sprake van “een onafgebroken economische bedrijvigheid en handel” en de ontwikkeling van het binnenlandse prijspeil is nog steeds gunstig.

Maar ook de inkomens zijn gestegen en de bestedingen aan levensonderhoud, woning, recreatie en reizen blijven op een hoog niveau, terwijl de inflatie evenals in 2012 nog onder de 4 procent ligt en de staatsschuld relatief laag is.

Ontwikkelingen over de toekomst van de economie van Suriname die de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) Gillmore Hoefdraad bijna in extase brengen. “De midden-langetermijnperspectieven van onze economie zijn heel goed”, stelde de bankpreses verwijzend naar de deals met Newmont en Iamgold, de Staatsolieraffinaderij en infrastructuur voor buitenlandse investeerders gisteren in een ontmoeting met verslaggevers. Ondanks de positieve vooruitzichten zijn er nog grote uitdagingen. In het eerste halfjaar van 2013 gaf de overheid meer uit aan salarissen en premies, zijn “belangrijke noodzakelijke investeringen” gepleegd, waardoor Financiënminister Adelien Wijnerman op de rem moest trappen wat betreft de niet-noodzakelijke goederen en diensten. Verder werd de projectuitvoering op een laag tempo gezet.

Uitdagingen

Volgens Hoefdraad komen daarnaast maatregelen om de inkomsten blijvend te verhogen en zullen verouderde en zeer inefficiënte penningen en zegelrechten opgetrokken worden. “Er is heel veel ruimte voor verbetering”, zei Hoefdraad over de zeer lage tarieven die betaald worden voor houtconcessies, grondhuur en bepaalde overheidsdiensten. Ook zullen milieubelastingen worden verzwaard en het belastingsysteem hervormd.

Eén van de grote uitdagingen is om de hoge kostenposten, verspillingen en financiële steun aan staatsbedrijven overzichtelijk terug te dringen. “Deze uitdaging is het pakkie-an van de minister van Financiën en zij zet zich in om verdere sanering aan te brengen”, stelde de governor.

Ook inkomstenverhogende maatregelen die president Desi Bouterse vorige week vrijdag op Radio SRS heeft aangekondigd “zijn zeer geruststellend”, zegt Hoefdraad. Hij geeft aan dat verschillende ratings bureaus als hebben aangegeven dat de nieuwe economische vooruitzichten voor Suriname op ‘positief’ gehandhaafd zullen worden.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top