Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Afname hiv-aantallen kan in Suriname door seksuele openheid

04/07/2013

PARAMARIBO – Het bestrijden van hiv en aids heeft niets te maken met de ontwikkelingsgraad van het volk. “Als zelfs een rechter of topambtenaar naar een sekswerker gaat en het gebruik van een condoom verbiedt, wat doe je dan?”, beschrijft Allyson Leacock de uitdagingen van organisaties die zich bezighouden met de bewustwording rondom deze ziekte. Leacock is directeur van Caribbean Broadcast Media Partnership on hiv/aids. Zij is in Suriname aanwezig om de LIVE UP! Mi Lob Mi Srefi Caribische Radio Zangwedstrijd te lanceren. Samen met veertien andere landen in de regio kunnen Surinaamse jongeren tussen de achttien en vierentwintig jaar meedoen aan de wedstrijd.

dWT foto / Jason Leysner - 
CBMP-directeur Allyson Leacock, (l), gelooft er heilig in dat als personen openlijker over hun seksuele status praten, hiv-gevallen
kunnen afnemen als positieven.-.

dWT foto / Jason Leysner – CBMP-directeur Allyson Leacock, (l), gelooft er heilig in dat als personen openlijker over hun seksuele status praten, hiv-gevallen kunnen afnemen als positieven.-.

Het is de eerste keer dat Suriname hieraan meedoet. De achterliggende gedachte is dat jongeren moeten nadenken hoe de bevolking in de regio bewust te maken van seksuele en reproductieve gezondheid en preventie van hiv/aids. Daarnaast is de wedstrijd onderdeel van een nieuwe bewustwordingsaanpak om gedragsverandering teweeg te brengen zodat het stigma en de discriminatie van hiv/aids verdwijnen.

Seksuele openheid
Eén procent van de volwassenen in het Caribisch Gebied is hiv-positief. Dit lijkt op een klein deel, maar volgens een rapport van UNAIDS in 2010 is dit aantal het grootst na de Sub-Sahara in Afrika. Volgens Leacock heeft het te maken met de stigmatisering van hiv/aids positieven en de LGBT-groep.
De laatste haalt ze aan, omdat er nog steeds geen acceptatie is van deze groep. “Er zijn heel veel mannen getrouwd met een vrouw, maar achteraf hebben ze ook seks met een man”, benadrukt de directeur.
Als personen volgens haar openlijker zijn over seksualiteit is het ook gemakkelijker om zich te laten testen. Deze gedachte onderbouwt Leacock door aan te geven dat mensen zich nu voornamelijk niet laten testen, omdat ze bang zijn voor het resultaat en de vragen die achteraf gesteld zullen worden. De directeur gelooft er heilig in dat als discriminatie en stigma tegen de LGBT’s verdwijnen, het aantal hiv-gevallen kan afnemen.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top